Vrati se na sadržaj

30. AVGUST 2017.
VENECUELA

Jehovini svedoci u Venecueli i dalje propovedaju uprkos ekonomskoj krizi

Jehovini svedoci u Venecueli i dalje propovedaju uprkos ekonomskoj krizi

NJUJORK. Međunarodne novinske agencije izveštavaju da je zbog ekonomske krize u Venecueli stanje sve gore. Tamošnji Odbor podružnice izvestio je da ova kriza pogađa i našu braću i sestre. Vodeće telo Jehovinih svedoka je veoma zabrinuto zbog ovih izveštaja.

Naoružani kriminalci upali su u neke Dvorane Kraljevstva tokom održavanja sastanaka i pokrali elektronske uređaje i druge vredne stvari. Na nekim mestima, sastanci se održavaju u privatnim domovima jer je pristup Dvoranama Kraljevstva blokiran zbog sukoba na ulicama. Mnoga naša braća i sestre su izgubili posao jer su firme u kojima su radili zatvorene. Neka braća koja su imala firme našla su se na meti kriminalaca i bandi, pa su morala da ih prodaju i pobegnu iz zemlje zbog svoje bezbednosti. U proteklih nekoliko godina, najmanje 680 braće i sestara je kidnapovano, pod pretnjom oružjem opljačkano je više od 13146, a 144 bili su žrtve silovanja ili pokušaja silovanja. Nažalost, prema izveštajima koji su pristigli do 10. avgusta 2017, 47 naših suvernika je ubijeno. Neki su umrli i zato što nisu dobili neophodno lečenje.

Vodeće telo i dalje pomno prati situaciju i koristi dobrovoljne priloge da pruži pomoć braći i sestrama kojima su potrebna osnovna sredstva za život. Vodeće telo je takođe u kontaktu s drugim podružnicama širom sveta u nastojanju da pronađe najbolje načine za pružanje pomoći našoj braći i sestrama u Venecueli, budući da bi direktno pružanje pomoći moglo predstavljati opasnost.

U podružnici u Venecueli formiran je Odbor za humanitarnu pomoć koji nadgleda 24 odbora raspoređena širom zemlje kako bi se zbrinule potrebe naše braće. Pored toga što istrajava uprkos velikim poteškoćama u ovim „poslednjim danima“, preko 149000 objavitelja u Venecueli ulaže još veće napore da drugima prenosi utešne misli iz Biblije (2. Timoteju 3:1-5; 2. Timoteju 4:2). Luis Navas, portparol podružnice u Venecueli, rekao je: „U duhovnom pogledu, nikada nismo bili bolji. Sve je više prisutnih na našim sastancima. Iako su braća sada mnogo opreznija u službi, imamo sve više opštih pionira. Pošto ljudi znaju da smo potpuno politički neutralni i da nemamo nikakve veze s kriminalom koji je preplavio zemlju, rado prihvataju nadu i utehu iz Biblije.“

Jehovini svedoci u Venecueli i dalje će brinuti jedni za druge i tešiti svoje sunarodnike. Njihova braća i sestre širom sveta i dalje će im pomagati i moliti se za njih (Rimljanima 12:12, 13; 2. Korinćanima 1:3, 4).

Kontakt:

Međunarodni: Dejvid Semonijan, Služba za odnose s javnošću, tel.: +1 845 524 3000

Venecuela: Luis Navas, tel.: + 58 244 400 5000