Slutnoter

Slutnoter
  1.  Vad är ”det stora Babylon”?

  2.  När skulle Messias komma?

  3.  Medicinska behandlingar där ens eget blod används

  4.  Separation

  5.  Högtider

  6.  Smittsamma sjukdomar

  7.  Konflikter och brott

 1. Vad är ”det stora Babylon”?

Hur vet vi att kvinnan som kallas ”det stora Babylon” representerar alla falska religioner? (Uppenbarelseboken 17:5) Här kommer tre skäl.

  • Hon finns över hela världen. Det står att det stora Babylon sitter på ”människomassor och nationer” och ”härskar över jordens kungar”. (Uppenbarelseboken 17:15, 18)

  • Hon kan inte vara någon stormakt inom politik eller ekonomi. ”Jordens kungar” och ”köpmännen” finns nämligen kvar efter att hon är borta. (Uppenbarelseboken 18:9, 15)

  • Hon ger fel bild av Gud. Hon samarbetar nära med olika regeringar i utbyte mot pengar eller andra tjänster och kallas därför prostituerad. (Uppenbarelseboken 17:1, 2) Hon vilseleder människor från jordens alla hörn. Många människor har dött på grund av henne. (Uppenbarelseboken 18:23, 24)

Tillbaka till lektion 13, punkt 6.

 2. När skulle Messias komma?

Bibeln förutsade att det skulle dröja 69 veckor innan Messias kom. (Läs Daniel 9:25.)

  • När började de 69 veckorna? År 455 f.v.t. Då kom Nehemja till Jerusalem för att ”återställa och återuppbygga” staden. (Daniel 9:25; Nehemja 2:1, 5–8)

  • Hur länge pågick de 69 veckorna? I vissa förutsägelser i Bibeln står en dag för ett år. (4 Moseboken 14:34; Hesekiel 4:6) Eftersom en vecka har sju dagar, så motsvarar varje vecka sju år. I den här förutsägelsen motsvarar 69 veckor därför 483 år (69 x 7).

  • När slutade de 69 veckorna? Om man räknar 483 år från 455 f.v.t. kommer man till 29 v.t. a Och det var just det året Jesus döptes och blev Messias! (Lukas 3:1, 2, 21, 22)

Tillbaka till lektion 15, punkt 5.

 3. Medicinska behandlingar där ens eget blod används

Det finns en del medicinska behandlingar där patientens eget blod används. En del av dem kan man som kristen inte gå med på, till exempel att ge blod eller att i förväg lagra sitt eget blod för att använda vid en operation. (5 Moseboken 15:23)

Men det finns andra behandlingar som är samvetsfrågor, till exempel blodprov, bloddialys och utspädning av blodet eller användning av cellsaver och hjärt-lungmaskin. Man måste ta ett eget beslut om hur ens blod ska hanteras under en operation, ett behandlingstillfälle eller i samband med en provtagning. Det är inte säkert att alla läkare gör likadant. Så man behöver få reda på precis hur läkaren kommer att hantera ens blod innan man går med på en viss operation, behandling eller provtagning. Tänk på de här frågorna:

  • Hur skulle jag känna om något av mitt blod leds ut utanför kroppen och det kanske blir ett tillfälligt avbrott i blodflödet? Kan jag då med gott samvete betrakta det blodet som en del av mig, så att man inte behöver ”hälla ut det på marken”? (5 Moseboken 15:23)

  • Hur skulle jag känna om något av mitt blod tas ut, modifieras och förs tillbaka in i (eller på) kroppen i samband med en behandling? Efter att ha vägt in vad Bibeln säger och mitt eget samvete, skulle jag då kunna gå med på en sådan behandling eller inte?

Tillbaka till lektion 39, punkt 3.

 4. Separation

Bibeln visar att gifta par ska hålla ihop, och den visar också att man inte har rätt att gifta om sig om man separerar. (1 Korinthierna 7:10, 11) Men det finns omständigheter som har gjort att en del Jehovas vittnen har övervägt att separera.

  • Vägran att bidra till försörjningen: Mannen vägrar att försörja familjen så att de inte ens har det mest grundläggande. (1 Timoteus 5:8)

  • Fysisk misshandel: Fysisk misshandel kan göra att en mans eller hustrus liv eller hälsa är i fara. (Galaterna 5:19–21)

  • Förhållandet till Jehova är i fara: Mannen eller hustrun gör det omöjligt för sin partner att tjäna Jehova. (Apostlagärningarna 5:29)

Tillbaka till lektion 42, punkt 3.

 5. Högtider

Jehovas vittnen firar inte högtider som Jehova inte tycker om. Men alla måste väga in vad Bibeln säger och fatta ett eget beslut om hur man ska hantera situationer som kan uppstå i samband med en högtid. Här är några exempel.

  • Någon säger ”god jul” eller liknande. Du skulle bara kunna säga tack. Och om han eller hon vill veta mer kan du berätta varför du inte firar just den högtiden.

  • Din äktenskapspartner är inte ett Jehovas vittne, och han eller hon vill att ni ska äta middag med släkten under en högtid. Om du känner att du kan göra det med gott samvete, är det bäst att förklara innan att du inte kommer att delta i några sedvänjor som har med högtiden att göra.

  • Du får en bonus av din chef i samband med en högtid. Borde du tacka nej? Inte nödvändigtvis. Ser din chef bonusen som en del av firandet, eller är det bara ett sätt för honom eller henne att visa uppskattning för ditt arbete?

  • Någon ger dig en present vid en högtid. Den som ger dig presenten kanske säger: ”Jag vet att du inte firar, men jag ville ändå ge dig det här.” Han eller hon kanske bara är snäll. Men det är bra att fundera på om det skulle kunna vara så att han eller hon försöker testa dig eller få dig att fira en högtid. När du har funderat på det bestämmer du själv om du ska ta emot presenten eller inte. Oavsett vad vi väljer att göra så vill vi alltid vara trogna mot Jehova och ha ett rent samvete. (Apostlagärningarna 23:1)

Tillbaka till lektion 44, punkt 1.

 6. Smittsamma sjukdomar

Vi älskar människor, och därför vill vi inte föra vidare någon allvarlig smittsam sjukdom till andra. Så vi är väldigt försiktiga om vi har blivit smittade eller om vi tror att vi kan ha utsatts för smitta. Det gör vi eftersom Bibeln säger: ”Du ska älska din medmänniska som dig själv.” (Romarna 13:8–10)

Hur kan vi visa att vi älskar våra medmänniskor i det här sammanhanget? Någon som har blivit smittad ska inte ta initiativet till att till exempel krama andra. Och han ska inte ta illa upp om han inte blir hembjuden till vissa i församlingen för att de vill skydda sin familj. Innan han blir döpt ska han berätta om sin sjukdom för samordnaren för äldstekretsen, så att dopet kan genomföras på ett sätt som inte riskerar andras hälsa. Och innan någon som kanske har blivit smittad börjar dejta någon bör han frivilligt ta ett blodprov. Om vi gör det visar vi att vi bryr oss om andra och följer uppmaningen: ”Tänk inte bara på ert eget bästa, utan också på andras.” (Filipperna 2:4)

Tillbaka till lektion 56, punkt 2.

 7. Konflikter och brott

Vi kan undvika många problem genom att skriva kontrakt på alla överenskommelser vi gör, även om det är med en broder eller syster. (Jeremia 32:9–12) Men en del bröder och systrar blir ändå oense med andra om pengar eller andra saker. Det ska de försöka lösa snabbt, smidigt och utan att blanda in andra.

Men hur ska man göra om det gäller mer allvarliga saker, som bedrägeri eller förtal? (Läs Matteus 18:15–17.) Jesus sa att vi skulle följa de här tre stegen:

  1. Försök lösa det mellan fyra ögon. (Se vers 15.)

  2. Om det inte går kan du be en eller två mogna bröder eller systrar vara med när ni träffas. (Se vers 16.)

  3. Om du har följt de två tidigare stegen och det fortfarande inte går att lösa kan du kontakta de äldste. (Se vers 17.)

Generellt sett ska vi inte gå till domstol med våra bröder och systrar, för det skulle kunna påverka hur andra ser på Jehova och församlingen. (1 Korinthierna 6:1–8) Men i vissa situationer kan det vara nödvändigt att få en rättslig prövning, till exempel i samband med skilsmässor, vårdnadstvister, underhållsbidrag, försäkringsärenden, konkurser eller testamenten. Om man använder rättsväsendet i sådana frågor och sköter det snyggt går man alltså inte emot Bibeln.

Man går inte heller emot Bibeln när man anmäler allvarliga brott till myndigheterna, som till exempel våldtäkt, övergrepp mot barn, misshandel, grov stöld eller mord.

Tillbaka till lektion 56, punkt 3.

a Från 455 f.v.t. till 1 f.v.t. är det 454 år. Från 1 f.v.t. till 1 v.t. är det ett år (det finns inget år 0). Och från 1 v.t. till 29 v.t. är det 28 år. Det blir sammanlagt 483 år.