HJÄLP FÖR FAMILJEN | FÖRÄLDRASKAP
Prata med ditt barn om sex
UTMANINGEN
Förr i tiden hade föräldrar åtminstone en chans att vara de första att prata med sina barn om sex. De kunde förklara saker och ting allteftersom och anpassa det efter deras ålder och behov.
Men nu ser världen helt annorlunda ut. I boken The Lolita Effect står det: ”Barn exponeras för sexuella budskap i allt lägre åldrar, och det blir mer och mer vanligt att underhållning för barn innehåller sexuella inslag.” Är det här bra eller dåligt?
BRA ATT KÄNNA TILL
Det finns överallt. Deborah Roffman skriver att ”samtal, reklam, filmer, böcker, låtar, tv-program, texter, spel, affischer och telefon- och datorskärmar är fulla av vulgärt språk, sexiga bilder och sexuella anspelningar. Många [barn och tonåringar] drar därför medvetet eller omedvetet slutsatsen att sex måste vara ... det viktigaste i hela världen.” (Talk to Me First)
Marknadsföringen bär en stor skuld. Reklambranschen och klädindustrin förespråkar sexiga kläder för barn, vilket gör dem utseendefixerade i tidig ålder. ”Företagare vet att barn är väldigt lättpåverkade, och det utnyttjar de”, enligt boken So Sexy So Soon. ”Tanken med de här sexuella bilderna och produkterna är inte att intressera barn för sex, utan för shopping.”
Barn behöver vägledning. Det är skillnad mellan att veta hur en bil fungerar och att vara en ansvarsfull förare. På samma sätt är det skillnad mellan att ha kunskap om sex och att använda den kunskapen för att fatta bra beslut.
Slutsats: Barn behöver mer än någonsin hjälp att ”skilja mellan rätt och orätt”. (Hebréerna 5:14) Och föräldrar är de som bäst kan ge den hjälpen.
VAD DU KAN GÖRA
Engagera dig. Det kan kännas obekvämt att prata med ditt barn om sex. Men det är viktigt att du tar ditt ansvar som förälder och gör det ändå. (Biblisk princip: Ordspråksboken 22:6)
Ha små pratstunder. Tänk inte att du måste ha ”snacket” vid ett enda tillfälle och förklara allt då. Försök att ta vara på stunder när det känns avslappnat, kanske medan ni åker bil eller pysslar med något hemma. Ställ inte bara ja- och nej-frågor, utan försök få dem att öppna sig. I stället för att direkt fråga: ”Tycker du att sådan där reklam är bra?” kan du fråga: ”Varför tror du man använder sådana bilder i reklamen?” Sedan kan du fråga: ”Vad tycker du om det?” (Biblisk princip: 5 Moseboken 6:6, 7)
Anpassa samtalen efter barnens ålder. Barn i förskoleåldern kan lära sig vad könsorganen heter och hur de kan skydda sig mot sexuella övergrepp. För lite äldre barn kan man förklara hur ett barn blir till. Och när barnen kommit in i puberteten måste de veta vad de fysiska och moraliska aspekterna av sex innebär.
Ge dem värderingar. Börja med att lära dina barn att kärlek handlar om integritet, ärlighet och respekt. När ni sedan kommer in på ämnet sex har du redan en bra grund att bygga vidare på. Var tydlig med vilka värderingar du har. Om du till exempel inte tycker att det är okej att ha sex innan man är gift, så säg det. Och förklara varför du tycker att det är fel. Debra Haffner skriver: ”Tonåringar som vet att deras föräldrar inte tycker att det är okej med tonårssex väntar ofta längre än andra med att ha sex.” (Beyond the Big Talk)
Var ett exempel. Visa att du står för dina värderingar. Om du till exempel skrattar åt sexskämt, klär dig utmanande och flörtar, skulle det kunna undergräva de värderingar du försöker ge dina barn. (Biblisk princip: Romarna 2:21)
Var positiv. Sex är något som Gud avsåg att gifta par skulle få njuta av; det är alltså en gåva från honom. (Ordspråksboken 5:18, 19) Du kan berätta för ditt barn att det är något han eller hon kan se fram emot senare. När sex kommer in i rätt skede i livet slipper man hjärtesorg och problem. (1 Timoteus 1:18, 19)
Du kanske skulle tycka om
VAKNA!