STUDIEARTIKEL 34

Du är en viktig del av Jehovas församling!

Du är en viktig del av Jehovas församling!

”Precis som det är med kroppen, så är det också med Kristus. Trots att kroppen består av många delar utgör alla delar en och samma kropp.” (1 KOR. 12:12)

SÅNG 116 Var omtänksam

ÖVERSIKT *

1. Vilken förmån har vi?

DET är verkligen en förmån att få vara en del av Jehovas församling. Vi lever i ett andligt paradis där det är lycka och harmoni. Vad är din roll i församlingen?

2. Vilken liknelse använde Paulus i flera av sina brev?

2 Paulus använde en liknelse i flera av sina brev som kan hjälpa oss att förstå det här lite bättre. Han jämförde församlingen med en kropp och individerna i församlingen med kroppsdelar. (Rom. 12:4–8; 1 Kor. 12:12–27; Ef. 4:16)

3. Vilka tre saker ska vi gå igenom i den här artikeln?

3 Vi fyller alla en viktig funktion i Jehovas församling och kan bidra till att församlingen blir starkare. Vi är alla värdefulla delar av församlingen, oavsett vår utbildningsnivå eller vår etniska, ekonomiska, sociaIa och kulturella bakgrund. I den här artikeln ska vi gå igenom tre viktiga saker vi kan lära oss av Paulus liknelse. För det första ska vi se att alla har en viktig roll i församlingen. För det andra ska vi se vad man kan göra om man känner sig osäker på sin roll i församlingen. Och för det tredje ska vi se varför det är så viktigt att vi gör vårt bästa i den roll vi har just nu i församlingen.

ALLA HAR EN VIKTIG ROLL I FÖRSAMLINGEN

4. Vad lär vi oss i Romarna 12:4, 5?

4 Det första vi kan lära oss av Paulus liknelse är att var och en av oss är en viktig del av Jehovas familj. Paulus börjar med att säga: ”En kropp har många kroppsdelar, men alla fyller inte samma funktion. På samma sätt är vi, fast vi är många, en enda kropp i gemenskap med Kristus. Ändå är vi, var och en av oss, delar som tillhör varandra.” (Rom. 12:4, 5) Vad menade han? Alla har inte samma roll i församlingen, men vi är alla viktiga.

Alla fyller olika funktioner i församlingen, men vi är alla värdefulla. (Se paragraf 5–12.) *

5. Vilka gåvor har Jehova gett församlingen?

5 Vilka tycker du har en viktig roll i församlingen? Du kanske spontant tänker på dem som har fått ansvar. (1 Thess. 5:12; Hebr. 13:17) Och det är sant att Jehova genom Jesus har gett ”människor som gåvor” till församlingen. (Ef. 4:8) De här gåvorna är till exempel medlemmarna av den styrande kretsen och deras medhjälpare, medlemmar av avdelningskontorens kommittéer, kretstillsyningsmän, lärare i våra olika skolor, äldste och församlingstjänare. Alla de här bröderna är förordnade med hjälp av den heliga anden, och de tar hand om Jehovas hjord och arbetar för att stärka församlingarna. (1 Petr. 5:2, 3)

6. Vad försöker förordnade bröder göra enligt 1 Thessalonikerna 2:6–8?

6 De här bröderna har olika ansvarsuppgifter. Hela kroppen får nytta av det händerna och fötterna eller andra kroppsdelar gör. På samma sätt får hela församlingen nytta av det som de här förordnade bröderna gör. De är inte ute efter att få uppmärksamhet och beröm. Deras mål är att stärka och uppmuntra vännerna. (Läs 1 Thessalonikerna 2:6–8.) Vi tackar Jehova för de här osjälviska, fina bröderna!

7. Vilka välsignelser skulle du säga att heltidsförkunnare får?

7 En del i församlingen kanske är pionjärer, missionärer eller specialpionjärer. Bröder och systrar över hela världen har valt att lägga större delen av sin tid och energi på tjänsten. Tack vare det har de haft möjlighet att hjälpa många att bli Jesus lärjungar. De kanske inte äger så mycket, men Jehova har gett dem ett rikt liv med många välsignelser. (Mark. 10:29, 30) Vi älskar de här fina bröderna och systrarna och är tacksamma för att vi har dem i församlingen.

8. Varför är alla som förkunnar de goda nyheterna värdefulla för Jehova?

8 Är det bara de förordnade bröderna och de som är i heltidstjänsten som är viktiga delar av församlingen? Absolut inte. Alla som förkunnar de goda nyheterna är viktiga för Jehova och för församlingen. (Rom. 10:15; 1 Kor. 3:6–9) Och det beror på att ett av församlingens huvudsyften är att göra människor till Jesus lärjungar. (Matt. 28:19, 20; 1 Tim. 2:4) Alla i församlingen, både döpta och odöpta förkunnare, gör allt de kan för att tjänsten ska vara det viktigaste i livet. (Matt. 24:14)

9. Varför uppskattar vi våra systrar så mycket?

9 Jehova har gett systrar en viktig roll i församlingen. Han älskar alla gifta systrar, mammor, änkor och singelsystrar, och de tjänar honom lojalt. Bibeln berättar om många fantastiska kvinnor som gjorde det som var rätt. De lyfts fram som fina exempel, och de var kloka, engagerade, modiga, generösa, hade stark tro och gjorde många bra saker. (Luk. 8:2, 3; Apg. 16:14, 15; Rom. 16:3, 6; Fil. 4:3; Hebr. 11:11, 31, 35) Vi är verkligen tacksamma mot Jehova för kvinnorna i våra församlingar, som är lika fina som kvinnorna på Bibelns tid.

10. Varför uppskattar vi våra äldre vänner så mycket?

10 Vi är också glada över att vi har många äldre vänner i församlingen. I många församlingar finns det äldre vänner som lagt hela sitt liv på att tjäna Jehova. Andra äldre vänner är nyare i sanningen. Och många av de här fina vännerna kämpar med dålig hälsa som kommer med åldern. Sådana problem kan göra att de inte orkar göra så mycket i församlingen och i tjänsten. Men de gör så gott de kan i tjänsten och använder den energi de har till att uppmuntra andra och hjälpa dem att gå framåt. Och vi har stor nytta av deras erfarenhet. De är verkligen vackra, både i Jehovas ögon och i våra. (Ords. 16:31)

11, 12. Varför blir du uppmuntrad av att tänka på barnen och ungdomarna i din församling?

11 Tänk också på våra barn och ungdomar. De måste växa upp i en värld som styrs av Satan och är full av hans propaganda, och det är verkligen inte lätt. (1 Joh. 5:19) Vi blir så glada och uppmuntrade när de är med och svarar på mötena, går i tjänsten och modigt försvarar sin tro på olika sätt. Ni som är unga är en otroligt viktig del av Jehovas församling. (Ps. 8:2)

12 Men en del av våra bröder och systrar har svårt att tro att de fyller någon funktion i församlingen. Vad kan hjälpa dig att känna att du som individ är en värdefull del av församlingen? Vi ska se.

DU ÄR EN VÄRDEFULL DEL AV FÖRSAMLINGEN

13, 14. Varför känner en del att de inte har någon funktion i församlingen?

13 Det andra vi kan lära oss av Paulus liknelse har att göra med ett problem som många får kämpa med i dag. De har svårt att tro att de fyller någon funktion i församlingen. Paulus skrev: ”Om foten skulle säga: ’Jag är ingen hand, så jag är ingen del av kroppen’, skulle den ändå vara en del av kroppen. Och om örat skulle säga: ’Jag är inget öga, så jag är ingen del av kroppen’, skulle det ändå vara en del av kroppen.” (1 Kor. 12:15, 16) Vad menade han?

14 Om du jämför dig med andra i församlingen kanske du börjar tycka att du inte duger. En del i församlingen kan vara duktiga undervisare, handlingskraftiga eller bra på att ta hand om vännerna. Och du kanske känner att du inte når upp till deras nivå. Det visar att du är ödmjuk och inser dina begränsningar. (Fil. 2:3) Men var försiktig. Om du hela tiden jämför dig med sådana som är väldigt bra på något kommer du bara att bli besviken. Du kanske till och med känner att du inte är någon del av kroppen, eller församlingen, precis som Paulus nämnde. Vad kan du göra om du känner så?

15. Vad måste vi inse om de förmågor vi har med tanke på det som står i 1 Korinthierna 12:4–11?

15 Det är intressant att tänka på att Jehova gav en del av de första kristna mirakulösa förmågor genom den heliga anden, men alla fick inte samma förmågor. (Läs 1 Korinthierna 12:4–11.) Jehova gav dem alltså olika förmågor, men alla kristna var lika mycket värda. I dag får vi inga förmågor på mirakulös väg, men Jehova har inte förändrats. Även om vi inte är stöpta i samma form, så är var och en av oss värdefull för Jehova.

16. Vilket råd har vi fått av Paulus?

16 I stället för att jämföra oss med andra, är det bättre att följa Paulus råd: ”Var och en ska bedöma det han själv gör utan att jämföra sig med någon annan. Då kan han känna glädje över sin egen insats.” (Gal. 6:4)

17. Varför är det så bra att följa Paulus råd?

17 Om vi följer Paulus råd och analyserar det vi själva gör kanske vi upptäcker att vi har förmågor som andra inte har. En äldste kanske inte håller så bra tal, men han kanske har väldigt lätt för sig i tjänsten. Eller så är han inte lika strukturerad som andra äldstebröder, men han är känd som en varm och omtänksam person som vännerna gärna frågar om råd från Bibeln. Eller så är han väldigt gästfri. (Hebr. 13:2, 16) När vi ser våra starka sidor kan vi känna oss nöjda med det vi kan göra i församlingen. Och det är mindre risk för att vi blir avundsjuka på dem som har andra styrkor än vi.

18. Hur kan vi bli skickligare i tjänsten?

18 Oavsett vilken roll vi har i församlingen, så kan vi alla bli skickligare i tjänsten och försöka utvecklas. Jehova hjälper oss på traven med all fantastisk övning vi får genom organisationen. Vi får till exempel förslag på veckomötena på hur vi kan bli bättre i tjänsten. Försöker du använda de förslag som vi får där?

19. Hur kan du nå målet att gå Skolan för kristna förkunnare?

19 Ett annat sätt att få fantastisk övning är att gå Skolan för kristna förkunnare. Man måste vara i heltidstjänsten och vara mellan 23 och 65 för att få gå den här skolan. Du kanske tycker att det känns ouppnåeligt. I stället för att tänka på allt som hindrar dig från att gå den skolan, kan du göra en lista över allt som gör att du vill gå den. Sedan kan du göra en handlingsplan som hjälper dig att uppfylla kraven för att få ansöka. Med Jehovas hjälp och en del hårt arbete kanske du kan göra något som först verkade omöjligt.

ANVÄND DINA FÖRMÅGOR FÖR ATT BYGGA UPP FÖRSAMLINGEN

20. Vad lär vi oss av Romarna 12:6–8?

20 Det tredje vi kan lära oss av Paulus liknelse kommer fram i Romarna 12:6–8. (Läs.) Här upprepar Paulus tanken att alla i församlingen har olika förmågor. Men här betonar han att vi kan använda de förmågor vi har för att bygga upp församlingen.

21. Vad kan vi lära oss av Robert?

21 Tänk på vad som hände en broder som heter Robert. * Han hade tjänat utomlands och fick ett nytt förordnande på Betel i sitt hemland. Bröderna försäkrade honom om att förändringen inte berodde på att han hade gjort något fel, men han säger: ”Jag kände mig misslyckad, och jag kunde inte skaka av mig den känslan på flera månader. Ibland kände jag bara för att sluta på Betel.” Vad hjälpte honom att bli mer positiv? En annan äldstebroder påminde honom om att alla uppgifter vi har haft tidigare har gett Jehova möjligheter att öva oss för vår nuvarande uppgift. Robert insåg att han behövde sluta titta bakåt och börja fokusera på vad kan kunde göra här och nu.

22. Vad kan vi lära oss av Felice?

22 Broder Felice Episcopo var med om något liknande. Han och hans fru gick Gileadskolan 1956 och fick börja i kretstjänsten i Bolivia. År 1964 fick de barn. Felice berättar: ”Vi älskade vår uppgift, och det var svårt att lämna den. Jag måste erkänna att jag slösade bort ett år på att tycka synd om mig själv. Men med Jehovas hjälp ändrade jag inställning och gick vidare, och jag kunde ta tag i min nya roll som förälder.” Känner du igen dig i Robert eller Felice? Känner du dig ledsen för att du saknar någon uppgift som du har haft tidigare? I så fall kommer du att känna dig gladare om du skiftar fokus till vad du kan göra för Jehova och dina bröder och systrar just nu. Var aktiv där du är, och använd dina förmågor för att hjälpa andra. Då bygger du upp församlingen, och det gör dig glad.

23. a) Vad behöver vi tänka igenom? b) Vad ska vi ta upp i nästa artikel?

23 Vi är alla värdefulla för Jehova. Han vill ha oss i sin familj. Men hur kan vi göra om vi känner att vi inte fyller någon funktion i församlingen? Tänk igenom vad du kan göra för att bygga upp dina bröder och systrar, och försök sedan göra det. Men vad har vi för syn på andra i församlingen? Hur kan vi visa att vi tycker om dem? Det är viktiga frågor, och vi ska ta upp dem i nästa artikel.

SÅNG 22 Vår bön om riket

^ § 5 Vi vill alla känna att vi är värdefulla för Jehova. Men ibland kanske vi undrar om vi gör någon skillnad. I den här artikeln ska vi se att varenda en i församlingen är betydelsefull.

^ § 21 Några namn har ändrats.

^ § 63 BILDBESKRIVNING: Tre bilder som visar vad som händer före, under och efter ett möte. Bild 1: En äldste hälsar en besökare välkommen, en ung broder tar fram svarsmikrofonerna och en syster sitter och pratar med en äldre syster. Bild 2: Både unga och gamla räcker upp handen under vakttornsstudiet. Bild 3: Ett par hjälper till att städa, en mamma hjälper sin dotter att lämna ett bidrag i bidragsbössan, en ung broder tar hand om litteraturen och en broder säger något uppmuntrande till en äldre syster.