STUDIEARTIKEL 32

SÅNG 3 Vår trygghet, vårt hopp, vår förtröstan

Jehova vill att alla ska ångra sig

Jehova vill att alla ska ångra sig

”Jehova ... vill ju inte att någon ska drabbas av förintelse, utan vill att alla ska få möjlighet att ändra sig.” (2 PETR. 3:9)

FOKUS

Vi ska se vad en person måste göra för att ångra sig, varför alla behöver ångra sig och hur Jehova har hjälpt människor att ångra sig.

1. Vad innebär ånger?

 NÄR vi har gjort något som är fel är det viktigt att vi ångrar oss. Bibeln visar att ånger innebär att man ändrar inställning till det man har gjort, slutar göra det som är fel och bestämmer sig för att inte göra om det. (Se Ordförklaringar under ”Ånger”.)

2. Varför behöver vi alla få reda på vad ånger innebär? (Nehemja 8:9–11)

2 Vi behöver alla få reda på vad ånger innebär eftersom vi alla syndar varje dag. Vi är avkomlingar till Adam och Eva och har ärvt synd och död. (Rom. 3:23; 5:12) Det finns ingen som kommer undan. Till och med personer med riktigt stark tro, som Paulus, fick kämpa emot syndfulla tendenser. (Rom. 7:21–24) Men betyder det här att vi ska vara ledsna och känna oss dåliga hela tiden? Nej, Jehova är barmhärtig och vill att vi ska vara glada. Tänk på hur det var för judarna på Nehemjas tid. (Läs Nehemja 8:9–11.) Jehova ville inte att de skulle fortsätta vara ledsna över sådant de hade gjort tidigare. Han ville att de skulle vara glada när de tjänade honom. Han vet att vi blir lyckliga när vi ångrar oss, så därför berättar han för oss vad ånger innebär. Och när vi ångrar oss kan vi vara övertygade om att Jehova förlåter oss.

3. Vad ska vi ta upp i den här artikeln?

3 I den här artikeln ska vi lära oss mer om ånger. Först ska vi ta reda på vad Jehova lärde israeliterna om ånger. Sedan ska vi se vad Jehova har gjort för att hjälpa människor att ångra sig. Och till sist ska vi se vad Jesus lärde sina efterföljare om ånger.

VAD LÄRDE JEHOVA ISRAELITERNA OM ÅNGER?

4. Vilken möjlighet gav Jehova israeliterna?

4 Jehova valde ut israeliterna som sitt folk och gav dem lagar som de skulle hålla. Om de gjorde det skulle han skydda och välsigna dem. Han försäkrade dem: ”Det här budet, som jag ger dig i dag, är inte svårt för dig, inte heller är det utom räckhåll för dig.” (5 Mos. 30:11, 16) Men om de gjorde uppror mot honom och till exempel tillbad andra gudar skulle han inte längre skydda dem, och då skulle de få problem. Men även i den situationen hade de möjlighet att ändra sig. De kunde återvända till Jehova och lyssna på honom. (5 Mos. 30:1–3, 17–20) De kunde alltså ångra sig. Och om de gjorde det skulle de få en nära relation till Jehova igen, och han skulle välsigna dem.

5. Hur visade Jehova att han inte gav upp hoppet om israeliterna? (2 Kungaboken 17:13, 14)

5 Israeliterna gjorde gång på gång uppror mot Jehova. De tillbad falska gudar och gjorde andra fruktansvärda saker, och det här ledde till att de fick stora problem. Men Jehova gav inte upp hoppet om dem. Gång på gång skickade han profeter som uppmanade dem att ångra sig och återvända till honom. (Läs 2 Kungaboken 17:13, 14.)

6. Hur använde Jehova profeterna för att hjälpa israeliterna att förstå hur viktigt det är med ånger? (Se också bilden.)

6 Jehova använde ofta sina profeter för att varna och tillrättavisa sitt folk. Jeremia sa till exempel: ”’Vänd tillbaka, du avfälliga Israel’, säger Jehova. ’Jag ska inte se på dig med vrede, för jag är lojal ... Jag ska inte vara förbittrad för alltid. Inse bara din skuld, för du har gjort uppror mot Jehova.’” (Jer. 3:12, 13) Och genom profeten Joel sa Jehova: ”Vänd tillbaka till mig av hela ert hjärta.” (Joel 2:12, 13) Och han lät Jesaja säga: ”Gör er rena. Låt mig slippa se era onda handlingar. Sluta upp med er ondska.” (Jes. 1:16–19) Och genom Hesekiel sa Jehova: ”Skulle jag på något sätt glädja mig över den ondskefulles död? ... Skulle jag inte hellre se att han ändrar sitt handlingssätt och får leva?” ”Jag finner inte glädje i någons död ... Så vänd om, så ska ni få leva.” (Hes. 18:23, 32) Jehova blir verkligen glad när någon ångrar sig, för han vill att alla ska få leva för evigt. Därför väntar han inte passivt på att någon ska ångra sig, utan han sträcker ut en hjälpande hand. Vi ska se på några exempel på det.

Jehova använde ofta sina profeter för att hjälpa israeliterna att ångra sig. (Se paragraf 6, 7.)


7. Vad ville Jehova lära sitt folk genom profeten Hosea och hans fru, Gomer?

7 Tänk på vad Jehova lärde sitt folk genom profeten Hosea och hans fru, Gomer. Gomer var otrogen och lämnade Hosea för en annan man. Var det här så allvarligt att hon inte kunde ändra sig? Jehova, som kan se hur människor är innerst inne, valde att uppmana Hosea: ”Du ska än en gång älska den kvinna som är älskad av en annan man och som är otrogen, precis som Jehova älskar Israels folk, trots att de vänder sig till andra gudar.” (Hos. 3:1; Ords. 16:2) Lägg märke till att Gomer fortfarande syndade allvarligt när Jehova sa att Hosea skulle förlåta henne och ta henne tillbaka. a Jehova använde det här exemplet för att visa sitt folk hur han kände för dem. Även om de fortfarande syndade allvarligt så älskade han dem, och han vädjade gång på gång till dem att de skulle ångra sig och göra förändringar. Betyder det här att Jehova, som kan läsa hjärtan, försöker hjälpa en person som fortfarande syndar allvarligt att ångra sig? (Ords. 17:3) Vi ska se närmare på det.

HUR HJÄLPER JEHOVA MÄNNISKOR ATT ÅNGRA SIG?

8. Vad gjorde Jehova för att hjälpa Kain? (1 Moseboken 4:3–7) (Se också bilden.)

8 Kain var Adam och Evas son, och han ärvde ofullkomligheten från dem. Men Kain kämpade inte emot sina syndfulla tendenser, för Bibeln säger att hans ”gärningar var onda”. (1 Joh. 3:12) Det här kanske förklarar varför Jehova inte godkände Kain och hans offer. Ändrade sig Kain? Nej, det sägs att Kain blev ”utom sig av ilska och besvikelse”. Vad gjorde Jehova då? Han pratade med Kain. (Läs 1 Moseboken 4:3–7.) Lägg märke till att Jehova var kärleksfull och sa till Kain att han skulle välsigna honom om han gjorde det som var rätt. Men Jehova sa också att om han fortsatte vara arg så riskerade han att göra något som var fel. Tyvärr vägrade Kain lyssna. Han tog inte emot Jehovas hjälp och ångrade sig inte. Hur reagerade Jehova? Fick det här honom att tycka att det inte var värt att försöka hjälpa andra syndare att ångra sig? Absolut inte.

Jehova var snäll mot Kain och försökte prata honom till rätta och sa att det skulle gå bra för honom om han ändrade sig. (Se paragraf 8.)


9. Hur hjälpte Jehova David att ångra sig?

9 Jehova älskade David väldigt mycket, och han hade en speciell plats i Jehovas hjärta. (Apg. 13:22) Men David gjorde saker som var riktigt allvarliga, som bland annat inbegrep äktenskapsbrott och mord. Enligt lagen förtjänade David att dö. (3 Mos. 20:10; 4 Mos. 35:31) Men Jehova ville hjälpa honom att ångra sig. Han sände profeten Natan till David trots att David inte hade visat några tecken på ånger. Natan använde en illustration för att hjälpa David att förstå allvaret i det han hade gjort. Då insåg David hur mycket han hade sårat Jehova och ångrade sig djupt. (2 Sam. 12:1–14) Han skrev en psalm som visar hur han kände det. (Ps. 51, överskriften) Den psalmen har tröstat många som har syndat allvarligt och fått dem att ångra sig. Visst är det fint att Jehova hjälpte David att ångra sig?

10. Hur känner du för Jehovas tålamod och förlåtelse?

10 Jehova hatar all synd. (Ps. 5:4, 5) Men han älskar oss, trots att vi är syndare, och han vill hjälpa oss. Han försöker till och med hjälpa de värsta syndarna att ångra sig och få en nära relation till honom. Visst är det skönt att veta att Jehova vill förlåta oss? När vi tänker på det och på vilket tålamod Jehova har med oss, blir vi motiverade att fortsätta vara trogna mot honom och att vara snabba att ångra oss när vi gör fel. Nu ska vi se vad Jesus lärde sina efterföljare om ånger.

VAD LÄRDE JESUS SINA EFTERFÖLJARE OM ÅNGER?

11, 12. Vilken liknelse berättade Jesus för att visa hur gärna Jehova vill förlåta oss? (Se bilden.)

11 Under det första århundradet var tiden inne för Messias att komma. Och som vi såg i förra artikeln använde Jehova både Johannes döparen och Jesus för att undervisa människor om hur viktigt det var med ånger. (Matt. 3:1, 2; 4:17)

12 När Jesus var på jorden berättade han för människor om hur gärna Jehova vill förlåta oss när vi har syndat. Ett exempel på det är liknelsen om den förlorade sonen. I den här liknelsen flyttade sonen utomlands och gjorde många dåliga saker. Men så småningom tog han sitt förnuft till fånga och återvände hem. Hur reagerade hans pappa när han kom hem? Jesus sa: ”Redan på långt håll fick hans far syn på honom, och han fylldes av medkänsla och sprang fram och kramade och kysste sin son.” Sonen förväntade inte att hans pappa skulle förlåta honom, utan hade bara tänkt be om att få bli en av hans anställda. Men hans pappa tog emot honom med öppna armar och försäkrade honom om att han fortfarande var en del av familjen. Sedan sa han: ”Han var förlorad men kom tillbaka.” (Luk. 15:11–32) Innan Jesus kom till jorden hade han säkert många gånger sett hur medkännande hans Far var och hur snabbt han förlät syndare som hade ångrat sig. Så med den här liknelsen ville Jesus visa hur otroligt barmhärtig Jehova är!

Pappan i liknelsen om den förlorade sonen springer och kramar om sin son som har kommit hem. (Se paragraf 11, 12.)


13, 14. Vad fick Petrus lära sig om ånger, och hur använde han det för att hjälpa andra? (Se också bilden.)

13 Petrus lärde sig mycket av Jesus om hur förlåtande Jehova är mot dem som ångrar sig. Petrus gjorde många misstag, och Jesus förlät honom gång på gång. När Petrus hade förnekat Jesus tre gånger var han helt förkrossad av skuldkänslor. (Matt. 26:34, 35, 69–75) Men när Jesus hade uppstått letade han upp Petrus för att få en chans att prata med honom när det bara var de två. (Luk. 24:33, 34; 1 Kor. 15:3–5) Han visste att Petrus ångrade sig djupt, och han ville försäkra honom om att han hade förlåtit honom. (Se studienoten ”och till Petrus” till Markus 16:7.)

14 Petrus visste verkligen hur det kändes att ångra sig och få förlåtelse. Det gjorde att han kunde hjälpa andra att förstå vad det innebar. Strax efter pingsten år 33 talade Petrus till en grupp judar och sa rakt ut att de hade dödat Messias. Men han sa också: ”Ångra er och vänd om, så att era synder blir utplånade. Då ska Jehova ge er nya krafter.” (Apg. 3:14, 15, 17, 19) Så Petrus visade att när man har ångrat sig måste man också vända om. Det innebär att man förändrar sin inställning, slutar göra det som är fel och börjar leva på ett sätt som Jehova vill. Han sa också att om de gjorde det skulle Jehova utplåna deras synder, alltså förlåta dem fullständigt. Många år senare sa Petrus: ”Jehova ... är tålmodig mot er. Han vill ju inte att någon ska drabbas av förintelse, utan vill att alla ska få möjlighet att ändra sig.” (2 Petr. 3:9) Det är verkligen skönt att veta att Jehova förlåter oss helt och hållet när vi ångrar oss, även om vi har syndat allvarligt.

Jesus förlät Petrus och försäkrade honom om att han älskade honom. (Se paragraf 13, 14.)


15, 16. a) Hur fick Paulus hjälp att förstå vad förlåtelse innebär? (1 Timoteus 1:12–15) b) Vad ska vi gå igenom i nästa artikel?

15 Få människor har varit i större behov av ånger och förlåtelse än Saul från Tarsos, alltså Paulus. Han förföljde brutalt Jesus efterföljare, och de flesta kristna tänkte nog att en sådan som han aldrig kunde ändra sig. Men Jesus visste att han kunde ändra sig. Och både Jesus och Jehova såg fina egenskaper hos Paulus. Jesus sa: ”Jag har valt ut honom som mitt redskap.” (Apg. 9:15) Jesus gjorde till och med ett underverk för att hjälpa honom att ångra sig. (Apg. 7:58–8:3; 9:1–9, 17–20) Efter att Paulus hade blivit kristen uttryckte han ofta hur tacksam han var för att Jehova hade varit så barmhärtig och omtänksam. (Läs 1 Timoteus 1:12–15.) Därför försäkrade han ofta sina bröder och systrar om att Jehova är omtänksam och vill hjälpa människor att ångra sig och vända om. (Rom. 2:4)

16 Vid ett tillfälle fick Paulus höra att det var en broder i församlingen i Korinth som levde omoraliskt men som ändå fick vara kvar i församlingen. Hur hanterade Paulus den här situationen? Det han skrev till församlingen kan lära oss mycket om hur kärleksfull Jehova är när han tillrättavisar dem som tjänar honom och hur barmhärtig han är när de ångrar sig. I nästa artikel ska vi se närmare på vad som hände där i församlingen i Korinth.

SÅNG 113 Den frid Gud ger

a Det här var ett unikt fall. Idag kräver inte Jehova att en person fortsätter att vara gift med sin partner om han eller hon har varit otrogen. Jehova lät faktiskt Jesus förklara att en person vars partner har begått äktenskapsbrott har rätt att ta ut skilsmässa om han eller hon vill. (Matt. 5:32; 19:9)