STUDIEARTIKEL 7

Lyssna till de visas ord

Lyssna till de visas ord

”Lyssna uppmärksamt till de visas ord.” (ORDS. 22:17)

SÅNG 123 Vi följer lojalt Guds vägledning

ÖVERSIKT *

1. Varför får vi råd ibland, och varför ska vi lyssna på dem?

 VI BEHÖVER alla få råd emellanåt. Ibland kanske vi tar initiativet och ber om råd. Men det kan också hända att någon är orolig för oss och påpekar att vi är på väg att göra något som vi senare kommer att få ångra. (Gal. 6:1) Eller så kanske rådet kommer i form av tillrättavisning efter att vi har gjort ett allvarligt misstag. Oavsett hur det kommer sig att vi får råd så är det viktigt att vi lyssnar på dem. Det är något vi kommer att ha nytta av. Det kan till och med rädda livet på oss! (Ords. 6:23)

2. Varför behöver vi lyssna till råd, med tanke på det som står i Ordspråksboken 12:15?

2 Temaversen uppmuntrar oss att ”lyssna uppmärksamt till de visas ord”. (Ords. 22:17) Det finns ingen människa som vet allt; det finns alltid någon som vet mer eller har större erfarenhet. (Läs Ordspråksboken 12:15.) Så vi måste vara ödmjuka. När vi lyssnar på råd visar vi att vi inser våra begränsningar och att vi behöver hjälp för att gå framåt. Jehova inspirerade den vise kung Salomo att skriva att ”många rådgivare ger framgång”. (Ords. 15:22)

Vilken sorts råd tycker du är svårast att ta emot – indirekta råd eller direkta råd? (Se paragraf 3, 4.)

3. På vilka sätt kan vi få råd?

3 Råden vi får kan antingen vara direkta eller indirekta. På vilket sätt kan vi få indirekta råd? Vi kanske läser något i Bibeln eller i någon av våra publikationer som får oss att stanna upp och granska oss själva och göra de förändringar vi behöver göra. (Hebr. 4:12) Det är indirekta råd. På vilket sätt kan vi få direkta råd? En äldste eller någon annan erfaren broder eller syster kanske uppmärksammar oss på något vi behöver arbeta på. Det är direkta råd. När andra ger oss råd från Bibeln är det ett bevis på att de älskar oss, och då kan vi visa att vi är tacksamma genom att lyssna på det de säger och ta till oss av råden.

4. Vad måste vi se upp med när vi får råd, med tanke på det som står i Predikaren 7:9?

4 Det kan vara särskilt svårt att ta emot direkta råd. De kan till och med få oss att känna oss kränkta. Vi inser såklart att vi är ofullkomliga, men det kan vara jobbigt när någon pekar på en specifik brist vi har. (Läs Predikaren 7:9.) Vi kanske börjar komma med bortförklaringar. Eller så kanske vi börjar tänka att det fanns någon baktanke med rådet eller stör oss på hur det gavs. Vi kanske även börjar fokusera på bristerna hos den som gav rådet och tänker: ”Vem tror han att han är egentligen? Som att han inte har några fel!” Om vi inte håller med om rådet kanske vi blundar för det och vänder oss till någon som vi tänker kommer att säga det vi vill höra.

5. Vad ska vi gå igenom i den här artikeln?

5 I den här artikeln ska vi se på några bibliska personer som inte lyssnade på råd och några som gjorde det. Vi ska också se hur vi kan bli bättre på att ta emot råd och vilken nytta vi har av det.

DE LYSSNADE INTE PÅ RÅD

6. Vad kan vi lära oss av hur kung Rehabeam reagerade när han fick råd?

6 Tänk på Rehabeam. När han blev kung i Israel kom folket med ett önskemål. De undrade om han kunde lätta på de hårda krav som hans far Salomo hade ställt upp. Och Rehabeam gjorde till en början något bra, för han vände sig till ”de äldre männen” i Israel och bad om råd. De sa att om han beviljade folkets önskan så skulle han alltid ha folkets stöd. (1 Kung. 12:3–7) Men Rehabeam var tydligtvis inte nöjd med det rådet, utan vände sig i stället till dem han hade vuxit upp med. De var troligtvis i 40-årsåldern, så de måste ha haft viss erfarenhet av livet. (2 Krön. 12:13) Men den här gången gav de Rehabeam ett dåligt råd. De tyckte att han skulle kräva ännu mer av folket. (1 Kung. 12:8–11) I det här läget kunde Rehabeam ha vänt sig till Jehova och frågat vilket av de här två råden som var det bästa. Men det gjorde han inte, utan i stället valde han att följa de yngre männens råd, eftersom det var det som tilltalade honom mest. Det fick katastrofala konsekvenser både för Rehabeam och för folket. Ibland kanske vi också får ett råd som inte är precis det vi ville höra. Men om rådet är grundat på Bibeln borde vi lyssna på det.

7. Vad lär vi oss av det som hände kung Ussia?

7 Kung Ussia vägrade att lyssna på råd. Han gick in i en del av Jehovas tempel där bara prästerna fick vara och försökte offra rökelse. Prästerna sa åt honom: ”Det är inte rätt av dig, Ussia, att bränna rökelse åt Jehova! Det är bara prästerna … som får göra det.” Hur reagerade han på det? Om han ödmjukt hade lyssnat på dem och genast lämnat templet hade Jehova kanske förlåtit honom. Men i stället blev Ussia ”fullständigt rasande”. Varför vägrade han att lyssna på prästerna? Han kanske tyckte att han hade rätt att göra vad han ville eftersom han var kung. Men det tyckte inte Jehova. Eftersom han tog sig sådana friheter straffade Jehova honom med spetälska, och han ”var spetälsk fram till sin död”. (2 Krön. 26:16–21) Det som hände Ussia visar att vi alla måste lyssna till råd som är grundade på Bibeln för att fortsätta ha Jehovas godkännande – oavsett vilka vi är.

DE LYSSNADE PÅ RÅD

8. Hur reagerade Job när han fick råd?

8 Det finns även fina exempel i Bibeln på sådana som lyssnade på råd och blev välsignade. Tänk på Job. Han älskade Jehova, men han var inte perfekt. När han var under stor press sa han en del saker som inte stämde. Det gjorde att han fick några tydliga råd från både Elihu och Jehova. Hur reagerade han på det? Han var ödmjuk och tog emot råden. Han sa: ”Jag talade utan att förstå … Därför tar jag tillbaka vad jag har sagt och ångrar mig verkligen i stoft och aska.” Jehova välsignade Job för att han var så ödmjuk och lyssnade. (Job 42:3–6, 12–17)

9. På vilket sätt är Mose ett bra exempel på att ta emot tillrättavisning?

9 Mose är ett bra exempel på någon som tog emot tillrättavisning efter att ha gjort ett allvarligt misstag. Vid ett tillfälle blev han arg och gav inte ära åt Jehova. På grund av det gick han miste om förmånen att få gå in i det utlovade landet. (4 Mos. 20:1–13) Mose blev besviken över beslutet och bad Jehova att tänka om. Men Jehova sa: ”Ta aldrig upp det här igen.” (5 Mos. 3:23–27) Trots det blev Mose inte bitter, utan accepterade Jehovas beslut. Och Jehova lät honom fortsätta vara ledare för Israel. (5 Mos. 4:1) Job och Mose är verkligen bra exempel för oss när det gäller att ta emot råd och tillrättavisning. Job ändrade inställning och kom inte med en massa ursäkter. Och Mose visade att han tog emot Jehovas tillrättavisning genom att fortsätta vara lojal även efter att han hade gått miste om ett privilegium som var dyrbart för honom.

10. a) Vad säger Ordspråksboken 4:10–13 om fördelarna med att ta emot råd? b) Hur har en del vänner reagerat på ett bra sätt när de har fått råd?

10 Vi kan verkligen lära oss mycket av sådana trogna män som Job och Mose. (Läs Ordspråksboken 4:10–13.) Det finns många bröder och systrar som har gjort det. Emmanuel, en broder som bor i Kongo-Kinshasa, säger så här om ett rakt råd som han fick: ”Några erfarna bröder i min församling såg att jag var på väg mot en andlig katastrof och hjälpte mig. Jag tog till mig av deras råd, och tack vare det slapp jag många problem.” * Så här säger Megan, en pionjär i Kanada, om att få råd: ”Jag har inte alltid fått höra det jag har velat höra, men det jag har behövt höra.” Och Marko, en broder från Kroatien, säger: ”Jag förlorade en uppgift i församlingen. Men när jag ser tillbaka på det här inser jag att de råd jag fick hjälpte mig att få tillbaka ett bra förhållande till Jehova igen.”

11. Vad sa broder Karl Klein om att ta emot råd?

11 Någon annan som hade stor nytta av att lyssna på råd var broder Karl Klein, som var medlem av den styrande kretsen. I sin levnadsskildring berättade han om en gång när han fick ett rakt råd från sin nära vän Joseph Rutherford. Han erkände att han först inte reagerade så bra. Han sa: ”Nästa gång han [broder Rutherford] såg mig sade han glatt: ’Hej, Karl!’ Men eftersom jag fortfarande kände mig sårad, mumlade jag bara fram en hälsning. Han svarade: ’Karl, se upp! Djävulen är efter dig!’ Jag svarade förläget: ’Å, det är ingenting, broder Rutherford.’ Men han visste bättre och upprepade därför sin varning: ’Det är bra. Se bara upp. Djävulen är efter dig.’ Hur rätt hade han inte! Då vi hyser agg mot en broder, i synnerhet för att han sagt något som han … har full rätt att säga, blottställer vi oss för djävulens snaror.” * (Ef. 4:25–27) Karl tog till sig av broder Rutherfords råd, och de fortsatte vara goda vänner.

VAD KAN HJÄLPA OSS ATT LYSSNA PÅ RÅD?

12. Vilken nytta har vi av att vara ödmjuka? (Psalm 141:5)

12 Vad kan hjälpa oss att lyssna på råd? Vi behöver vara ödmjuka och inse att vi är långt ifrån perfekta och att vi gör en del dumma saker ibland. Som vi gick igenom nyss hade Job fel inställning. Men han var ödmjuk och rättade till sitt tänkesätt, och Jehova välsignade honom för det. Det märktes att han var ödmjuk när han tog emot råd från Elihu trots att Elihu var mycket yngre än han. (Job 32:6, 7) Om vi är ödmjuka kan vi också ta emot ett råd, även om vi inte tycker att vi behöver det eller om den som ger rådet är yngre än vi. En äldste i Kanada säger: ”Vi ser ju inte oss själva som andra ser oss, så hur ska vi kunna utvecklas om vi inte får råd?” Finns det någon av oss som inte behöver arbeta på andens frukt eller bli skickligare i tjänsten? (Läs Psalm 141:5.)

13. Hur ska vi se på råd?

13 Se råd som ett bevis på att Jehova älskar dig. Jehova vill vårt bästa. (Ords. 4:20–22) Han visar hur mycket han älskar oss när han ger oss råd genom Bibeln, bibliska publikationer eller medtroende. Hans råd är verkligen ”till vår nytta”, som det står i Hebréerna 12:9, 10.

14. Vad ska vi fokusera på när vi får råd?

14 Fokusera på rådet, inte på hur det gavs. Ibland kan det kännas som att ett råd hade kunnat ges på ett bättre sätt. Den som ger råd måste såklart försöka göra det på ett bra sätt, så att det är lätt att ta emot. * (Gal. 6:1) Men när det är vi som får råd måste vi försöka fokusera på själva rådet, även om vi har åsikter om hur det gavs. Fråga dig själv: ”Även om jag tycker att rådet gavs på ett klumpigt sätt, kan det ändå ligga någon sanning i det? Kan jag bortse från bristerna hos den som gav rådet och dra nytta av det han sa?” Oavsett vilket råd du får kan du försöka tänka på vilken nytta du kan ha av det. (Ords. 15:31)

FÖRDELARNA MED ATT BE OM RÅD

15. Varför är det bra att be om råd?

15 Bibeln uppmanar oss att be om råd. I Ordspråksboken 13:10 står det: ”Vishet finns hos dem som söker råd.” Så är det verkligen. De som vågar be om råd gör ofta större andliga framsteg än de som inte gör det. Så varför inte ta initiativet och be andra om råd?

Varför ber den yngre systern den äldre systern om råd? (Se paragraf 16.)

16. I vilka situationer kan vi be om råd?

16 I vilka situationer skulle vi kunna be våra medtroende om råd? Här är några exempel: 1) En syster ber en erfaren förkunnare följa med henne på en bibelkurs, och efteråt frågar hon vad hon skulle kunna göra bättre. 2) En singelsyster ska köpa ett par byxor och ber en mogen syster om hennes åsikt. 3) En broder som ska hålla sitt första offentliga föredrag ber en erfaren talare lyssna på det och komma med lite konstruktiva råd. Även bröder som har haft tal i många år kan ha nytta av att be erfarna talare om råd och tillämpa förslagen de får.

17. Vad behöver vi göra för att få nytta av råd?

17 Inom de närmaste veckorna eller månaderna kommer vi alla att få råd, antingen direkt eller indirekt. Så kom ihåg det vi har gått igenom i den här artikeln. Var ödmjuk. Fokusera på själva råden, inte på hur de gavs. Ta till dig av råden och följ dem. Vishet är inget vi föds med. Men om vi följer uppmaningen att ”ta emot råd och lyssna till vägledning”, så lovar Jehova att vi kommer att bli visa. (Ords. 19:20)

SÅNG 124 Helt lojala

^ § 5 Som Jehovas vittnen inser vi hur viktigt det är att vi lyssnar på råd som är grundade på Bibeln. Men samtidigt är det inte alltid så lätt att ta emot råd. Varför inte? Och vad kan hjälpa oss att ta till oss av de råd vi får?

^ § 10 Några namn har ändrats.

^ § 11 Se Vakttornet för 1 maj 1985, s. 23–30.

^ § 14 I nästa artikel ska vi se hur man kan ge råd på ett bra sätt.