STUDIEARTIKEL 29

SÅNG 121 Vi måste ha självbehärskning

Var på din vakt mot frestelser

Var på din vakt mot frestelser

”Håll er vakna och be hela tiden, så att ni inte dukar under för prövningar.” (MATT. 26:41)

FOKUS

Hur kan man undvika att begå en synd och även hålla sig borta från sådant som kan leda fram till en synd?

1, 2. a) Vad varnade Jesus sina lärjungar för? b) Vad var det som gjorde att lärjungarna övergav Jesus? (Se också bilderna.)

 ”VILJAN är stark, men kroppen är svag.” (Matt. 26:41b) Det Jesus sa visar att han förstår att vi människor är ofullkomliga och lätt gör misstag. Men samtidigt var det en varning om att vi inte ska bli för självsäkra. Bara några timmar tidigare hade lärjungarna lovat att de aldrig skulle överge honom. (Matt. 26:35) De hade goda intentioner, men de insåg inte hur svårt det skulle vara att göra det som var rätt under press. Och det var därför Jesus kom med varningen: ”Håll er vakna och be hela tiden, så att ni inte dukar under för prövningar.” (Matt. 26:41a)

2 Men tyvärr lyckades inte lärjungarna hålla sig vakna. För vad hände när Jesus greps? De gjorde precis det de hade sagt att de aldrig skulle göra: de övergav Jesus och flydde. (Matt. 26:56)

Jesus uppmanade lärjungarna att vara försiktiga och på sin vakt mot prövningar, men ändå övergav de honom. (Se paragraf 1, 2.)


3. a) Varför får vi inte vara för självsäkra? b) Vad ska vi gå igenom i den här artikeln?

3 Vi får inte tänka att vi är så starka att vi aldrig skulle göra fel. Vi är visserligen helt beslutna att inte göra någonting som skulle kunna dra oss bort från Jehova. Men samtidigt är vi inte immuna mot frestelser eftersom vi är ofullkomliga. (Rom. 5:12; 7:21–23) Vi skulle helt plötsligt kunna hamna i en situation där vi känner oss frestade att göra någonting som är fel. För att kunna vara lojala mot Jehova och Jesus i en sådan situation behöver vi följa Jesus råd och vara på vår vakt. Den här artikeln kan hjälpa oss med det. Först ska vi se på vilka områden det är särskilt viktigt att vi är på vår vakt. Sedan ska vi se hur vi kan vara det. Och till sist ska vi se hur vi kan fortsätta vara det.

RINGA IN FAROZONERNA

4, 5. Varför är det viktigt att vi aktar oss för att göra felsteg, även om de inte är så allvarliga?

4 En del felsteg är inte så allvarliga, men de kan ändå skada vår vänskap med Jehova. De kan också leda till att vi begår mer allvarliga synder.

5 Vi blir alla frestade att göra sådant som inte är rätt. Men vi har alla olika svagheter, så vissa frestelser skulle kunna utgöra en större fara för oss personligen än andra. Det kanske handlar om att begå en allvarlig synd, att göra något som är orent i Jehovas ögon eller att ta efter världens sätt att tänka. Någon kan till exempel kämpa mot frestelsen att ha sex utanför äktenskapet. För någon annan kanske det är orena vanor, som onani eller pornografi, som är problemet. Ytterligare andra kanske kämpar med människofruktan, ett oberoende tänkesätt, ett hetsigt temperament eller något annat. Det är precis som Jakob skrev: ”När man prövas är det för att man dras och lockas av sitt eget begär.” (Jak. 1:14)

6. Vad behöver vi erkänna för oss själva?

6 Har du koll på vilka områden du skulle behöva se upp med? Om vi intalar oss att vi inte har några svagheter eller att vi är så starka att vi aldrig skulle synda så lurar vi oss själva. (1 Joh. 1:8) Paulus skrev att till och med de som är andligt starka kan falla för frestelser om de inte är på sin vakt. (Gal. 6:1) Vi måste vara ärliga och erkänna för oss själva vilka områden vi behöver se upp med. (2 Kor. 13:5)

7. Vad behöver vi vara extra uppmärksamma på?

7 Vad måste du göra när du väl har ringat in vilka områden du måste se upp med? Du måste bygga upp ett starkt försvar. På Bibelns tid var många städer omringade av en mur, och den svagaste delen på muren var portarna. Och därför hade man många vakter just vid portarna. På liknande sätt måste vi så att säga ha extra bevakning på de områden där vi vet att vi är svaga. (1 Kor. 9:27)

HUR KAN MAN VARA PÅ SIN VAKT?

8, 9. Vad kunde den unge mannen i Ordspråksboken, kapitel 7, ha gjort för att inte begå en allvarlig synd? (Ordspråksboken 7:8, 9, 13, 14, 21)

8 Hur kan vi vara på vår vakt? Vi kan dra en viktig lärdom av berättelsen om den unge mannen i Ordspråksboken, kapitel 7. Han hade sex med en kvinna som han inte var gift med. I vers 22 står det att han ”plötsligt” gick efter henne. Men som det kommer fram i verserna innan hade han redan tagit flera dåliga beslut som ledde fram till att han syndade.

9 Vilka dåliga beslut hade han tagit? Det började med att han sent på kvällen ”kom gående på den väg” där kvinnan bodde. Och sedan styrde han sina steg mot hennes hus. (Läs Ordspråksboken 7:8, 9.) Och när han såg henne gick han inte därifrån. I stället lät han henne kyssa honom och stod kvar och lyssnade på henne. Hon berättade att hon hade framburit ett gemenskapsoffer, kanske för att hon ville framstå som bättre än vad hon var. (Läs Ordspråksboken 7:13, 14, 21.) Han hade alltså kunnat undvika att synda om han hade varit på sin vakt och inte tagit de här stegen som ledde fram till synden.

10. Hur kan någon i dag göra samma misstag som den unge mannen?

10 Det som beskrivs i Ordspråksboken skulle faktiskt kunna hända vem som helst av oss. Någon kan begå en allvarlig synd och i efterhand mena att allt hände plötsligt. Han kanske säger: ”Det bara blev så.” Men om han stannar upp och tänker efter vad som egentligen hände, inser han förmodligen att han faktiskt hade gjort en del saker som ledde fram till det här felsteget. Han kanske umgicks med fel personer, valde dålig underhållning eller besökte olämpliga platser, antingen fysiskt eller online. Han kanske också hade slutat be, läsa Bibeln, vara med på mötena eller gå i tjänsten. Så precis som det var för den unge mannen i Ordspråksboken kanske det här felsteget trots allt inte bara var ett plötsligt infall.

11. Vad måste vi undvika för att inte begå en allvarlig synd?

11 Vad är lärdomen för oss? Det är inte bara själva synden vi måste undvika, utan också det som leder fram till den. Salomo slår fast den poängen precis efter skildringen om den unge mannen och den förföriska kvinnan. Han skriver: ”Förirra er inte in på hennes stigar.” (Ords. 7:25) Han säger också: ”Närma dig aldrig hennes dörr, håll dig långt borta från henne.” (Ords. 5:3, 8) Vi kan alltså undvika att begå en synd genom att hålla oss borta från situationer som skulle kunna leda fram till en synd. a Vi kanske till exempel måste undvika vissa aktiviteter som inte är fel i sig, men som vi vet kan leda till att vi hamnar i en situation där vi frestas att göra fel. (Matt. 5:29, 30)

12. Vad hade Job bestämt sig för, och hur hjälpte det honom att inte hamna i frestande situationer? (Job 31:1)

12 För att undvika att hamna i situationer som leder till att vi begår en synd behöver vi ha en tydlig strategi. Det var precis vad Job hade. Han hade ingått ett avtal med sina ögon om att aldrig ”ge en kvinna opassande uppmärksamhet”. (Läs Job 31:1.) Så länge han höll fast vid det här beslutet skulle han inte riskera att vara otrogen. Vi kan också bestämma oss för att undvika sådant som förmodligen skulle göra att vi hamnade i en frestande situation.

13. Varför måste vi skydda våra tankar? (Se också bilderna.)

13 Vi måste också skydda våra tankar. (2 Mos. 20:17) En del menar att det inte är fel att fantisera om orätta begär så länge man inte lever ut dem. Men det är helt fel. Om man går omkring och tänker på orätta saker blir begäret bara starkare. Man kan säga att man skapar en frestelse som man sedan måste stå emot. Det är klart att det dyker upp felaktiga tankar hos oss alla ibland. Men det viktiga är att vi slår bort sådana tankar på en gång och ersätter dem med bra tankar. Då ser vi till att felaktiga tankar inte växer och blir starka begär som är svåra att stå emot och som skulle kunna få oss att begå en allvarlig synd. (Fil. 4:8; Kol. 3:2; Jak. 1:13–15)

Vi måste undvika allt som skulle kunna få oss att hamna i en situation där vi frestas att göra fel. (Se paragraf 13.)


14. Vad mer kan skydda oss när vi frestas att göra något som är fel?

14 Vad mer kan skydda oss när vi frestas att göra något som är fel? Jo, att vi är helt övertygade om att det alltid är till vårt bästa att följa Jehovas normer. Ibland kanske vi får kämpa för att tänka och känna som Jehova vill att vi ska göra. Men när vi gör det får vi Jehovas godkännande och ett inre lugn, och det är värt allt.

15. Varför är det ett skydd att vilja göra det som är rätt?

15 Vi behöver utveckla en önskan att göra det som är rätt. Om vi lär oss att ”hata det onda och älska det goda” kommer vi att bli ännu mer beslutna att göra det som är rätt och undvika situationer som skulle kunna få oss att göra sådant som är fel i Jehovas ögon. (Am. 5:15) Då är chansen också större att vi klarar av att hantera en frestelse som plötsligt dyker upp och som vi inte hade kunnat förutse eller förhindra.

16. Hur kan andliga aktiviteter hjälpa oss att vara på vår vakt? (Se också bilderna.)

16 Hur kan vi utveckla en önskan att göra det som är rätt? Vi behöver engagera oss så mycket som möjligt i andliga aktiviteter. När vi är på våra möten eller ute i tjänsten blir vi inte så lätt frestade att göra sådant som är fel. Tvärtom bygger vi upp en önskan att göra det Jehova vill. (Matt. 28:19, 20; Hebr. 10:24, 25) När vi läser och studerar Guds ord och reflekterar över det vi har lärt oss, så hjälper det oss att älska det goda och hata det onda. (Jos. 1:8; Ps. 1:2, 3; 119:97, 101) Kom ihåg vad Jesus sa till sina lärjungar: ”Be hela tiden, så att ni inte dukar under för prövningar.” (Matt. 26:41) När vi pratar med vår älskade Far i bön ger vi honom en möjlighet att hjälpa oss, och vi stärker också vår beslutsamhet att göra honom glad. (Jak. 4:8)

Andliga rutiner hjälper oss att stå emot frestelser. (Se paragraf 16.) b


FORTSÄTT VARA PÅ DIN VAKT

17. Vilken svaghet fick Petrus fortsätta kämpa med?

17 En del svagheter kommer vi säkert att kunna övervinna. Men andra kanske vi får fortsätta kämpa med. Tänk på Petrus. Han gav efter för människofruktan och förnekade Jesus tre gånger. (Matt. 26:69–75) När han sedan stod inför Sanhedrin var han väldigt modig, och då verkade det som att han hade övervunnit den här rädslan. (Apg. 5:27–29) Men några år senare slutade han att äta tillsammans med kristna som inte hade judisk bakgrund, ”eftersom han var rädd för dem som höll fast vid omskärelsen”. (Gal. 2:11, 12) Petrus människofruktan hade alltså dykt upp igen. Och han kanske aldrig blev av med den helt och hållet.

18. Vad måste man vara medveten om när det gäller ens svagheter?

18 Vi kan hamna i en liknande situation. Vi kanske tror att vi har övervunnit en viss svaghet, men så dyker den plötsligt upp igen. En broder berättar: ”I tio år lyckades jag stå emot frestelsen att titta på pornografi, och jag trodde att jag hade lagt det här problemet bakom mig. Men mitt beroende låg kvar där och lurade och bara väntade på rätt tillfälle att visa sitt fula ansikte igen.” Han gav inte upp, och det var verkligen bra gjort. Han insåg att det här var något som han skulle behöva fortsätta kämpa med varje dag, kanske ända fram till slutet för den här gamla världsordningen. Han blev ännu mer noga med att hålla sig borta från pornografi, och han fick också stöd av sin fru och de äldste i församlingen.

19. Vad kan vi göra om vi måste fortsätta kämpa med en viss svaghet?

19 Om vi fortfarande kämpar med en viss svaghet, vad kan vi då göra för att inte ge efter för den? Vi måste följa Jesus råd och fortsätta vara på vår vakt. Fortsätt undvika situationer där du skulle kunna bli frestad att göra något fel, även i perioder när du känner dig stark. (1 Kor. 10:12) Och håll dig till de strategier som har hjälpt hittills. I Ordspråksboken 28:14 står det: ”Lycklig är den som ständigt är på sin vakt.” (2 Petr. 3:14)

NYTTAN AV ATT VARA PÅ SIN VAKT

20, 21. a) Vad får vi uppleva om vi fortsätter att vara på vår vakt mot frestelser? b) Om vi gör vår del, vad kommer då Jehova att göra för oss? (2 Korinthierna 4:7)

20 Vi kan vara helt säkra på att det är värt alla ansträngningar att fortsätta vara på sin vakt mot frestelser. Om vi följer Jehovas normer så kommer vi att få uppleva en glädje som är genuin och mer bestående än ”den kortvariga glädjen som synden kan ge”. (Hebr. 11:25; Ps. 19:8) Och det är för att vi är skapade för att leva på det sätt som Jehova vill. (1 Mos. 1:27) Och när vi följer hans normer får vi ett rent samvete, och vi kan se fram emot att få fortsätta leva för evigt. (1 Tim. 6:12; 2 Tim. 1:3; Jud. 20, 21)

21 Det är sant att ”kroppen är svag”. Men det betyder inte att vi är hjälplösa offer. Jehova står redo att ge oss den kraft vi behöver. (Läs 2 Korinthierna 4:7.) Men lägg märke till att han ger oss kraft som är över det normala. Den normala kraften, de ansträngningar vi gör varje dag för att skydda oss mot frestelser, måste komma från oss. Det är vårt ansvar. När vi gör vår del kan vi vara övertygade om att Jehova kommer att ge oss mer kraft när vi ber om det. (1 Kor. 10:13) Ja, med Jehovas hjälp kommer vi inte att duka under för frestelser.

SÅNG 41 Hör min bön

a En person som har begått en synd kan få hjälp av att läsa lektion 57, punkt 1–3, i Ett hopp om en ljus framtid och artikeln ”’Rikta blicken’ mot framtiden” i Vakttornet för november 2020, s. 27–29, § 12–17.

[Fotnot]

b BILDBESKRIVNING: En broder läser dagens text på morgonen och Bibeln på lunchen. Och på kvällen är han med på veckomötet.