STUDIEARTIKEL 25

Var rädd om Jehovas små barn

Var rädd om Jehovas små barn

”Se till att ni inte föraktar en av dessa små.” (MATT. 18:10)

SÅNG 113 Den frid Gud ger

ÖVERSIKT *

1. Hur vet vi att Jehova älskar oss?

JEHOVA har dragit oss alla till sig. (Joh. 6:44) Fundera lite på vad det innebär. Jehova vet hur alla miljarder människor är på insidan, och han har sett någonting väldigt fint hos dig. Han såg att du hade potential att börja älska honom. (1 Krön. 28:9) Jehova känner dig, förstår dig och älskar dig. Visst är det skönt att veta!

2. Hur hjälpte Jesus oss att förstå hur Jehova känner för alla sina får?

2 Du är väldigt viktig för Jehova, men det är också dina bröder och systrar i församlingen. Jesus använde en liknelse med en herde för att hjälpa oss att förstå det. Vad gör en herde om ett av hans 100 får försvinner? Då ”lämnar han de 99 andra uppe i bergen och börjar leta efter det som har kommit bort”. Och när han hittar fåret så är han inte arg, utan han är bara glad. Lärdomen här är att alla får är viktiga för Jehova. Jesus avslutade liknelsen med att säga: ”På samma sätt vill inte min Far i himlen att en enda av dessa små går förlorad.” (Matt. 18:12–14)

3. Vad ska vi gå igenom i den här artikeln?

3 Vi vill naturligtvis inte att någon av våra bröder eller systrar ska tappa glöden på grund av oss. Hur kan vi undvika att såra andra? Och vad kan vi göra om någon sårar oss? Det ska vi se närmare på i den här artikeln. Men först ska vi ta reda på lite mer om ”dessa små” som nämns i Matteus, kapitel 18.

VILKA ÄR ”DESSA SMÅ”?

4. Vilka är ”dessa små”?

4 ”Dessa små” syftar på alla Jesus lärjungar, både unga och gamla. Vi är alla ”som små barn”, oavsett hur gamla vi är, eftersom vi vill bli undervisade av Jesus. (Matt. 18:3) Men vi är inte likadana, utan vi kommer från olika kulturer och har olika bakgrund, och vi tänker på olika sätt. Något vi ändå har gemensamt är att vi alla tror på Jesus, och han älskar oss väldigt mycket. (Matt. 18:6; Joh. 1:12)

5. Hur känner Jehova när någon sårar oss?

5 Jehova är väldigt rädd om oss. Vi kan få större förståelse för hur han känner för oss om vi tänker på hur vi känner för barn. Vi är rädda om dem. Vi känner att vi vill skydda dem, eftersom de inte är lika starka eller erfarna som vuxna. Vi tycker naturligtvis att det är hemskt om någon skadar eller sårar en annan människa, men vi reagerar ännu starkare om någon skadar ett barn. Vi kanske till och med blir arga. Och så känner Jehova också. Han vill skydda oss. Så om någon sårar oss känner han starkt eller blir till och med arg. (Jes. 63:9; Mark. 9:42)

6. Hur ser andra på Jesus lärjungar enligt 1 Korinthierna 1:26–29?

6 På vilket annat sätt kan man säga att Jesus lärjungar är ”små”? Tänk på vilka man ser upp till i den här världen: dem som är rika, kända och inflytelserika. Jesus lärjungar däremot kan verka oansenliga och obetydliga. (Läs 1 Korinthierna 1:26–29.) Men det tycker inte Jehova!

7. Hur vill Jehova att vi ska känna för våra bröder och systrar?

7 Jehova älskar alla som älskar honom, oavsett om de har varit döpta i många år eller om de är nya i sanningen. Alla våra bröder och systrar betyder mycket för Jehova, så de betyder mycket för oss också. Vi älskar inte bara vissa bröder och systrar, utan alla våra medtroende. (1 Petr. 2:17) Vi är rädda om varandra, och vi vill göra det vi kan för att skydda andra. Om vi får veta att vi har sårat någon, vill vi göra någonting åt det och inte bara tänka att de är överkänsliga och borde skärpa sig. Vad skulle kunna göra att någon tar illa vid sig? En del bröder och systrar har väldigt låga tankar om sig själva, kanske på grund av sin uppväxt. Andra är nya i sanningen och har inte riktigt lärt sig att det är viktigt att förlåta när andra gör misstag. Men oavsett varför någon blir sårad är det viktigt att vi försöker ställa saker och ting till rätta. Om man å andra sidan har lätt för att ta illa vid sig, behöver man inse att det är ett negativt drag som man måste arbeta bort. Det här är något man behöver göra både för sin egen skull och för andras skull.

TÄNK ATT ANDRA ÄR BÄTTRE ÄN DU

8. Vilken vanlig inställning påverkade Jesus lärjungar?

8 Varför började Jesus prata om ”dessa små”? Hans lärjungar hade precis frågat honom: ”Vem är egentligen störst i himmelriket?” (Matt. 18:1) Många judar på den tiden tyckte att det var väldigt viktigt med ställning och status. En forskare säger: ”Människor gjorde vad som helst i jakten på heder, aktning, berömmelse, bekräftelse och respekt och var rentav villiga att dö för detta.” (Jerome H. Neyrey; David G. Horrell [red.], 1999, Social-Scientific Approaches to New Testament Interpretation)

9. Vad behövde lärjungarna arbeta på?

9 Jesus visste att det låg djupt i den judiska kulturen att hävda sig och försöka vara bättre än andra. Så han förstod att hans lärjungar skulle behöva anstränga sig mycket för att kunna gå mot strömmen. Han sa: ”Den störste ska bli som den yngste, och den som har ledningen ska bli som den som betjänar.” (Luk. 22:26) Vi blir som ”den yngste” när vi tänker att andra är bättre än vi. (Fil. 2:3) Ju mer vi arbetar på den inställningen, desto mindre risk blir det att vi sårar andra.

10. Vilket råd som Paulus gav behöver vi följa?

10 Alla våra bröder och systrar är bättre än vi är på något sätt. Och det blir ganska uppenbart när vi fokuserar på deras goda sidor. Paulus gav ett bra råd till församlingen i Korinth, som vi också har stor nytta av. Han sa: ”Vad gör dig bättre än någon annan? Vad har du som du inte har fått? Och om du har fått allt du har, varför skryter du då som om du inte hade fått det?” (1 Kor. 4:7) Vi måste alltså vara försiktiga så att vi inte börjar tänka att vi är bättre än andra eller försöker hamna i rampljuset. Så en broder som håller fina tal eller en syster som startar många bibelstudier ska alltid försöka ge äran åt Jehova.

FÖRLÅT VARANDRA UPPRIKTIGT

11. Vad var poängen med Jesus liknelse om en kung och hans tjänare?

11 Efter att Jesus hade pratat om hur viktigt det var att ta hand om Jehovas får, berättade han en liknelse om en kung och hans tjänare. Kungen efterskänkte en stor skuld som tjänaren aldrig skulle kunna betala tillbaka. Men lite senare vägrade den tjänaren efterskänka en mycket mindre summa, som en annan tjänare var skyldig honom. Det slutade med att kungen kastade den känslokalla tjänaren i fängelse. Vad kan vi lära oss av det? Jesus sa: ”Min himmelske Far ska göra likadant med er om ni inte uppriktigt förlåter varandra.” (Matt. 18:21–35)

12. Hur påverkas andra om vi vägrar att förlåta?

12 Det tjänaren gjorde skadade inte bara honom själv, utan också andra. Den första som skadades var tjänaren som var skyldig honom pengar, som ”kastades i fängelse tills han kunde betala tillbaka sin skuld”. Dessutom påverkades andra tjänare som såg vad han gjorde. Det står: ”När de andra tjänarna såg vad som hade hänt blev de mycket upprörda.” Det vi gör påverkar också andra. Vad kan hända om någon behandlar oss illa och vi vägrar att förlåta? Om vi vägrar att förlåta och inte behandlar honom på ett kärleksfullt sätt, utan kanske till och med ignorerar honom, så skadar vi honom. Dessutom gör vi andra i församlingen obekväma när de ser att vi inte kommer överens med den här personen.

Kommer du att förlåta? (Se paragraf 13, 14.) *

13. Vad lär du dig av det Crystal var med om?

13 Både vi och andra mår bättre av att vi försöker förlåta våra bröder och systrar. Det kan en pionjärsyster, som vi kan kalla Crystal, skriva under på. Det var en syster i hennes församling som sårade henne. Crystal berättar: ”Hon brukade säga så sårande saker, och det gjorde så ont. Det hade gått så långt att jag inte ens ville gå i tjänsten med henne. Jag började tappa farten i tjänsten, och det kändes inte roligt längre.” Crystal kände att det fanns en bra anledning till att hon var upprörd. Men hon arbetade aktivt för att inte bli bitter eller tycka synd om sig själv. Hon var ödmjuk och tog till sig av råden från Bibeln som fanns i artikeln ”Förlåt från hjärtat” i Vakttornet för 15 oktober 1999. Hon förlät systern. Crystal säger: ”Jag förstår nu att vi alla gör vårt bästa för att ta på den nya personligheten och att Jehova är redo att förlåta oss trots att vi gör fel varje dag. Jag känner mig 100 kilo lättare, och jag är glad igen.”

14. Vad verkar Petrus ha haft svårt för enligt Matteus 18:21, 22, och vad lär du dig av Jesus svar?

14 Vi vet att vi borde förlåta – att det är det enda rätta – men ibland kan det ändå vara svårt att göra det. Petrus kan ha känt så emellanåt. (Läs Matteus 18:21, 22.) Vad kan hjälpa dig att förlåta? För det första kan du begrunda hur mycket Jehova har förlåtit dig. (Matt. 18:32, 33) Jehova förlåter oss gärna, trots att vi inte förtjänar det. (Ps. 103:8–10) Och vi är ”skyldiga att älska varandra”. Så det är inte upp till oss om vi vill förlåta eller inte, utan vi är skyldiga att förlåta våra bröder och systrar. (1 Joh. 4:11) För det andra kan du begrunda vad det leder till när man förlåter. Det ger många positiva effekter. Vi hjälper den som har sårat oss, vi stärker sammanhållningen i församlingen, vi stärker vårt förhållande till Jehova och vi mår bättre själva. (2 Kor. 2:7; Kol. 3:14) För det tredje kan du be till Jehova, det är trots allt han som vill att vi ska förlåta. Låt inte Satan störa den fina atmosfären som finns i församlingen. (Ef. 4:26, 27) Om det är på väg att hända så behöver vi Jehovas hjälp.

SE TILL ATT DU INTE FALLER

15. Vad kan vi göra om en broder eller syster gör något som stör oss enligt Kolosserna 3:13?

15 Men tänk om en broder i församlingen gör något som verkligen stör dig. Vad ska du göra då? Gör allt du kan för att det ska bli bra mellan er. Berätta för Jehova precis hur du känner. Be Jehova hjälpa brodern som har sårat dig. Och be honom också hjälpa dig att se de fina sidorna hos brodern, för det är ju precis de sidorna som gör att Jehova älskar honom. (Luk. 6:28) Om du inte kan släppa det brodern har gjort, kan du fundera på hur du ska ta upp saken med honom. Det är alltid bäst att utgå från att han inte har sårat dig med flit. (Matt. 5:23, 24; 1 Kor. 13:7) Och när du pratar med honom så tänk att han vill väl. Men vad ska du göra om han inte vill bli sams? ”Fortsätt att ha överseende” med honom, och ge inte upp. (Läs Kolosserna 3:13.) Men framför allt är det viktigt att du inte går runt och är irriterad, för det skulle kunna skada ditt förhållande till Jehova. Låt ingenting få dig att falla! Då visar du att du älskar Jehova mest av allt. (Ps. 119:165)

16. Vilket ansvar har vi?

16 Vi är verkligen tacksamma för att vi får tjäna Jehova som ”en enda hjord under en enda herde”. (Joh. 10:16) På sidan 165 i boken Organiserade för att göra Jehovas vilja står det: ”Vi är glada att vi har en sådan enhet, men vi har också ett ansvar att stärka den.” Därför vill vi försöka ”se våra bröder och systrar som Jehova ser dem”. Jehova är rädd om alla sina små barn, så är du rädd om dina bröder och systrar? Du kan vara säker på att Jehova ser och uppskattar allt du gör för att hjälpa och ta hand om dem. (Matt. 10:42)

17. Vad tar du med dig från den här artikeln?

17 Vi älskar våra bröder och systrar i församlingen, så vi skulle aldrig vilja ”lägga ut hinder eller stötestenar för någon” av dem. (Rom. 14:13) Vi tänker att de är bättre än vi är, och vi vill gärna förlåta dem. Och vi vill inte falla på grund av något som någon annan gör. Vi vill alltid ”sträva efter det som leder till frid och göra sådant som bygger upp”. (Rom. 14:19)

SÅNG 121 Vi måste ha självbehärskning

^ § 5 Vi är inte fullkomliga, så ibland säger och gör vi sådant som sårar våra bröder och systrar. Hur reagerar vi då? Är vi snabba med att försöka ställa saker och ting till rätta? Har vi lätt för att säga förlåt? Eller utgår vi från att problemet ligger hos dem som känner sig sårade? Men problemet kan också vara det motsatta. Vi kanske ofta tar illa upp av det andra säger och gör. Bortförklarar vi det med att tänka att de får ta mig som jag är? Eller förstår vi att det här är något som vi behöver jobba bort?

^ § 53 BILDBESKRIVNING: En syster är irriterad på en annan syster i församlingen. De pratar om saken, sedan lägger de det bakom sig och fortsätter samarbeta i församlingen.