STUDIEARTIKEL 22

SÅNG 37 Tjäna Jehova helhjärtat

Vad ska man tänka på om man är ihop med någon?

Vad ska man tänka på om man är ihop med någon?

”Inre skönhet ... är mycket dyrbart i Guds ögon.” (1 PETR. 3:4)

FOKUS

Vad man behöver tänka på om man är ihop med någon och hur andra i församlingen kan underlätta för par som är ihop.

1, 2. Hur kan det kännas att vara ihop med någon?

 ATT VARA IHOP med någon kan vara både spännande och härligt. Så är det många par som har känt, och om du är ihop med någon just nu känner du säkert också så. Tsion, a en syster från Etiopien, säger: ”Det var en av de bästa tiderna i mitt liv när jag och min man sällskapade. Vi pratade mycket om viktiga ämnen, men vi skrattade också mycket. Jag var så glad när jag insåg att jag hade hittat någon som älskar mig och som jag älskar.”

2 Samtidigt säger Alessio, en broder från Nederländerna, så här: ”Det var såklart väldigt trevligt att lära känna min blivande fru, men den perioden var inte helt lätt alla gånger.” I den här artikeln ska vi ta upp några av utmaningarna med att vara ihop med någon och några principer från Bibeln som kan vara till hjälp. Vi ska också se hur andra i församlingen kan underlätta för par som är ihop.

SYFTET MED ATT VARA IHOP MED NÅGON

3. Vad är syftet med att vara ihop med någon? (Ordspråksboken 20:25)

3 Även om det kan vara väldigt trevligt att vara ihop med någon så är det inget man ska ta lätt på. Syftet är ju att ta reda på om man vill gifta sig med personen eller inte. Ett par som gifter sig lovar inför Jehova att de ska älska och respektera varandra livet ut. Och om man ska ge ett löfte behöver man tänka igenom saken noga. (Läs Ordspråksboken 20:25.) Det gäller såklart alla löften, men särskilt äktenskapslöftet. För att ett par ska kunna komma fram till om de vill ge varandra det löftet behöver de lära känna varandra bra, och det får de möjlighet att göra när de är ihop. En del kommer fram till att de vill gifta sig, och andra väljer att avsluta förhållandet. Om ett par gör slut betyder inte det att de har misslyckats. De har ju kommit fram till ett bra beslut, och det är ju det som är syftet med att vara ihop med någon.

4. Varför är det viktigt att förstå syftet med att vara ihop med någon?

4 Varför är det viktigt att förstå syftet med att vara ihop med någon? Om man gör det kommer man inte att bli ihop med någon som man inte kan tänka sig att gifta sig med. Men det är inte bara singlar som behöver ha rätt syn på det här – det behöver alla. En del tänker till exempel att det är självklart att ett par som är ihop kommer att gifta sig. Men vad kan en sådan inställning leda till? Melissa, en singelsyster i USA, säger: ”Många vittnen som är tillsammans med någon upplever en stor press. Det har gjort att en del drar sig för att avsluta ett förhållande som inte funkar. Och en del väljer till och med att inte bli tillsammans med någon över huvud taget. Pressen är för stor helt enkelt.”

LÄR KÄNNA VARANDRA BRA

5, 6. Vad behöver ett par som är ihop få veta om varandra? (1 Petrus 3:4)

5 Om du är ihop med någon, hur kan ni då komma fram till om ni ska gifta er eller inte? Lär känna varandra bra. Du visste säkert en del saker om den andre innan ni blev tillsammans, men nu har du möjlighet att se hur han eller hon är på insidan. (Läs 1 Petrus 3:4.) Ni behöver lära känna varandra tillräckligt bra för att få en klar bild av varandras andlighet, personlighet och sätt att tänka. Målet är att du till slut ska kunna svara på frågor som: Kommer den här personen att bli en bra äktenskapspartner för mig? (Ords. 31:26, 27, 30; Ef. 5:33; 1 Tim. 5:8) Kommer vi att kunna fylla varandras känslomässiga behov? Kan vi ha överseende med varandras sämre sidor? b (Rom. 3:23) Kom ihåg att det viktigaste inte är hur lika ni är varandra, utan hur bra ni är på att hantera varandras olikheter.

6 Innan du blir för känslomässigt engagerad är det bra om ni pratar om en del viktiga saker, som vad ni har för mål. Men hur är det med mer personliga ämnen, som hälsoproblem, ekonomiska problem och tidigare trauman? Ni behöver inte prata om alla de här ämnena så fort ni har blivit ihop. (Jämför Johannes 16:12.) Om du inte känner dig redo att prata om vissa personliga saker så säg det. Men med tiden kommer du att behöva öppna upp och berätta om sådana saker. Annars kommer den andre inte att ha möjlighet att ta ett bra beslut.

7. Hur kan ett par som är ihop lära känna varandra på djupet? (Se rutan ” Långdistansförhållanden”.) (Se också bilderna.)

7 Hur kan ni lära känna varandra på djupet? Ett av de bästa sätten är att prata öppet och ärligt med varandra – att ställa frågor och verkligen lyssna. (Ords. 20:5; Jak. 1:19) Så gör saker ihop som ger er möjlighet att prata, som att äta tillsammans, ta promenader på offentliga platser och gå i tjänsten. Det är också bra att få möjlighet att se varandra i olika situationer och med olika människor. Så planera in olika slags aktiviteter, och umgås tillsammans med familj och olika vänner. Tänk på vad Aschwin, som är från Nederländerna, berättar om vad han och Alicia gjorde när de hade blivit tillsammans: ”Vi försökte planera in saker som skulle hjälpa oss att lära känna varandra. Ofta var det enkla saker som att laga mat ihop eller göra andra vardagssysslor. Det hjälpte oss att se varandras styrkor och svagheter.”

Ni kan lära känna varandra bättre om ni gör saker tillsammans som ger er möjlighet att prata. (Se paragraf 7, 8.)


8. Varför är det bra att studera Bibeln tillsammans när man är ihop?

8 Ni lär också känna varandra när ni studerar Bibeln ihop. Det kommer ni att behöva avsätta tid för varje vecka om ni gifter er, för att se till att Jehova är en viktig del av ert äktenskap. (Pred. 4:12) Så varför inte planera in tid för det redan nu? Det är ju såklart så att innan ni har gift er och blivit en familj så är brodern inte systerns huvud. Men när ni studerar ihop kan du få en bild av hur den andres förhållande till Jehova är. Max och Laysa, ett par från USA, såg en annan fördel med det här. Max säger: ”Vi började studera om sådant som har med sällskapande, äktenskap och familjeliv att göra rätt så tidigt i vårt förhållande. Det gjorde att det föll sig naturligt att prata om viktiga saker som kanske inte hade kommit upp annars.”

ANDRA SAKER ATT TÄNKA PÅ

9. Vad kan hjälpa ett par att avgöra vilka de ska berätta för att de är ihop?

9 För vilka ska ni berätta att ni är ihop? Det är upp till er. I början kanske ni väljer att bara berätta för några få. (Ords. 17:27) Det kan göra att ni slipper en del press och jobbiga frågor. Men om ni inte berättar för någon kanske ni måste vara ensamma hela tiden för att andra inte ska få veta. Och det kan föra med sig en del risker. Så det är bra om ni åtminstone berättar för några, som kanske även kan ge er en del bra råd och hjälpa er på andra sätt. (Ords. 15:22) Ni kanske till exempel skulle kunna berätta för vissa familjemedlemmar, äldstebröder eller andra andligt mogna vänner.

10. Hur kan ett par se till att de inte gör något som är omoraliskt i Jehovas ögon? (Ordspråksboken 22:3)

10 Hur kan ni se till att inte gå för långt? Det är bara naturligt att ni blir mer och mer attraherade av varandra ju starkare ert förhållande blir. Så vad kan hjälpa er att inte göra något som är omoraliskt i Jehovas ögon? (1 Kor. 6:18) Prata inte om oanständiga saker, var inte ensamma bara ni två och drick inte för mycket alkohol. (Ef. 5:3) Sådana saker kan göra att känslorna tar över och att det blir svårt för er att göra det som är rätt. Så det är bra att ni med jämna mellanrum pratar om hur ni kan visa respekt både för varandra och för Jehovas normer. (Läs Ordspråksboken 22:3.) Dawit och Almaz från Etiopien berättar vad som hjälpte dem: ”Vi brukade umgås på ställen där det fanns mycket folk eller se till att någon av våra vänner var med. Vi var aldrig ensamma i en bil eller i ett hus. På det sättet undvek vi riskabla situationer.”

11. Hur ska ett par som är ihop tänka när det gäller närhet och fysisk kontakt?

11 Hur ska man tänka när det gäller närhet och fysisk kontakt? Efter ett tag kanske en del sådana saker kan vara passande. (Höga v. 1:2; 2:6) Men tänk på att om den sexuella dragningskraften blir för stark kommer det att bli svårare för er att se varandra ur ett objektivt perspektiv. Det kan också göra att känslorna tar över så att ni gör något som ni sedan ångrar. (Ords. 6:27) Därför är det bra att ni redan tidigt i ert förhållande pratar om Bibelns principer och vilka gränser ni vill sätta upp. c (1 Thess. 4:3–7) Ställ er de här frågorna när ni ska avgöra vilken typ av närhet och fysisk kontakt ni ska ha: Skulle andra där vi bor kunna ta anstöt? Skulle det kunna väcka för starka känslor hos någon av oss?

12. Hur ska man tänka om man som par är oense ibland?

12 Hur reagerar ni när åsikterna går isär? Om ni inte är överens hela tiden, betyder det då att ert förhållande inte funkar? Det behöver det inte betyda. Inget par tycker lika om allt. Ett starkt förhållande består av två personer som är bra på att samarbeta och hantera varandras olikheter. Så hur ni hanterar sådana situationer nu kan avslöja hur bra det skulle gå om ni gifte er. Ställ er de här frågorna: Kan vi prata om saker på ett lugnt och respektfullt sätt? Är vi bra på att erkänna våra misstag och arbeta på oss själva? Kan vi låta den andre få rätt? Har vi lätt för att förlåta och gå vidare? (Ef. 4:31, 32) Samtidigt är det så att om ni hela tiden är oense och bråkar nu kommer det förmodligen inte att bli bättre om ni gifter er. Om du inser att den andra personen inte är rätt för dig så vore det bästa för er båda att ni avslutar förhållandet. d

13. Hur kan ett par avgöra hur länge de ska vara ihop?

13 Hur länge ska man vara ihop? Förhastade beslut får ofta dåliga konsekvenser. (Ords. 21:5) Så ni behöver vara tillsammans tillräckligt länge för att kunna lära känna varandra bra. Men det är samtidigt inte bra att dra ut på det i onödan. Bibeln säger: ”Utdragen väntan gör hjärtat sjukt.” (Ords. 13:12) Och dessutom är det så att ju längre ni är ihop, desto svårare kan det bli för er att inte bli alltför intima. (1 Kor. 7:9) Men egentligen är det viktiga inte hur lång tid ni har varit ihop. Så fokusera inte för mycket på det, utan fråga i stället dig själv: Vad mer behöver jag veta om den andre för att kunna ta ett beslut?

SÅ KAN ANDRA UNDERLÄTTA FÖR PAR SOM ÄR IHOP

14. Hur kan man rent praktiskt hjälpa ett par som är ihop? (Se också bilden.)

14 Hur kan man hjälpa ett par som är ihop? Man kan bjuda hem dem på lite mat, ta med dem på den andliga familjekvällen eller göra något annat roligt ihop. (Rom. 12:13) Det kan hjälpa dem att lära känna varandra bättre. Behöver de kanske skjuts någonstans? Eller behöver de någonstans att vara där de kan prata ostört utan att vara ensamma? I så fall kanske du kan vara den som hjälper dem. (Gal. 6:10) Alicia, som nämndes tidigare, tänker tillbaka på vad hon och Aschwin uppskattade. Hon berättar: ”Vi var så tacksamma att några vänner sa att vi kunde komma hem till dem om vi behövde någonstans att vara.” Om ett par som är ihop frågar dig om något sådant kan du se det som en möjlighet att underlätta för dem. Tänk i så fall på att de kan behöva tid att prata ostört, så ge dem möjlighet att göra det utan att för den skull lämna dem helt ensamma. (Fil. 2:4)

Det finns mycket man kan göra för att underlätta för par som är ihop. (Se paragraf 14, 15.)


15. Vad mer kan man göra för att underlätta för par som är ihop? (Ordspråksboken 12:18)

15 Ett annat sätt att underlätta för par som är ihop är att tänka på vad vi säger och inte säger. Ibland kan vi behöva behärska oss. (Läs Ordspråksboken 12:18.) Till exempel kanske vi gärna vill berätta för andra att en broder och en syster har blivit tillsammans. Men det bästa kanske vore att låta dem berätta det själva. Vi ska inte heller skvallra om ett par som är ihop eller kritisera dem för saker som vi inte har med att göra. (Ords. 20:19; Rom. 14:10; 1 Thess. 4:11) Dessutom är det sällan uppskattat med kommentarer eller frågor som antyder att ett par ska gifta sig. En syster som heter Elise och som nu är gift säger så här: ”Det kändes obekvämt när andra frågade oss om våra bröllopsplaner när vi själva inte hade pratat om det än.”

16. Hur ska man agera om ett par väljer att göra slut?

16 Vad behöver man som utomstående tänka på om ett par väljer att göra slut? Man ska inte lägga sig i vad som ledde fram till det beslutet eller ta parti för den ene eller den andre. (1 Petr. 4:15) En syster som heter Lea säger: ”Jag fick veta att andra hade spekulerat om varför jag och en broder hade gjort slut, och det gjorde mig verkligen sårad och ledsen.” Som det nämndes tidigare betyder det inte att ett par har misslyckats bara för att de har gjort slut. Oftast betyder det helt enkelt att de uppnådde syftet med att vara ihop – det hjälpte dem att komma fram till ett bra beslut. Däremot kan det vara så att beslutet har gjort att de känner sig ledsna och ensamma. Så vi kan försöka tänka på hur vi kan finnas där för dem. (Ords. 17:17)

17. Vad behöver ett par göra för att uppnå syftet med att vara ihop?

17 Som vi har sett finns det en del utmaningar med att vara ihop med någon, men det kan också vara väldigt trevligt. Jessica säger så här om hur hon upplevde det: ”Ärligt talat var den perioden väldigt krävande. Men jag ångrar inte en sekund att vi lade den tiden och energin på att lära känna varandra.” Om du är tillsammans med någon nu så fortsätt arbeta på att lära känna honom eller henne bra. Om ni båda gör det kommer ni att uppnå syftet med att vara ihop och kunna komma fram till ett bra beslut.

SÅNG 49 Gläd Jehovas hjärta!

a Några namn har ändrats.

b Tips på fler frågor man kan ställa sig finns i boken Ungdomar frågar – svar som fungerar, band 2, sidan 39, 40.

c Att smeka en annan persons könsorgan är en form av sexuell omoral, och fallet behöver behandlas av en dömande kommitté av äldstebröder i församlingen. Beroende på omständigheter kan en dömande kommitté även behöva behandla sådant som smekningar av bröst och omoraliska telefonsamtal eller textkonversationer.

d För mer information, se ”Frågor från läsekretsen” i Vakttornet för 15 augusti 1999.