STUDIEARTIKEL 9

Unga bröder, hur kan ni vinna andras förtroende?

Unga bröder, hur kan ni vinna andras förtroende?

”Ditt unga manskap [kommer] till dig, som daggdroppar.” (PS. 110:3)

SÅNG 35 Avgör vad som är verkligt viktigt

ÖVERSIKT *

1. Varför är unga bröder en tillgång i församlingen?

NI UNGA bröder kan verkligen göra nytta i församlingen. Många av er är starka och har massor av energi. (Ords. 20:29) Ni är verkligen en tillgång. Du kanske ser fram emot den dag då du kan bli församlingstjänare. Men det kanske känns som att andra tycker att du är för ung eller för oerfaren för att ta hand om viktiga uppgifter. Men även om du är ung finns det saker du kan göra redan nu för att vinna andras respekt och förtroende.

2. Vad ska vi gå igenom i den här artikeln?

2 I den här artikeln ska vi se närmare på kung Davids liv. Vi ska också kort se på vad som hände två kungar i Juda – Asa och Jehosafat. Vi ska se vilka utmaningar de här tre männen ställdes inför, hur de hanterade dem och vad unga bröder i dag kan lära sig av deras exempel.

KUNG DAVIDS EXEMPEL

3. Ge ett exempel på hur de yngre kan hjälpa de äldre i församlingen.

3 Som ung var David väldigt andlig, och han lärde sig sådant som andra hade nytta av. Han blev bland annat en duktig musiker, och han använde sin talang för att hjälpa Saul, som var Guds utvalde kung. (1 Sam. 16:16, 23) Många av er unga bröder har förmågor som andra i församlingen skulle kunna få nytta av. Har du någon sådan förmåga? Du kanske har märkt att en del äldre vänner blir tacksamma och glada när de får tips på hur de kan använda sin platta eller andra enheter på mötena eller när de studerar. Tänk vilken nytta de kan ha av dina kunskaper på det här området.

David var ansvarskännande och pålitlig när han tog hand om sin pappas får, och han räddade dem till och med från en anfallande björn. (Se paragraf 4.)

4. Vilka egenskaper behöver unga bröder utveckla, precis som David? (Se bilden på framsidan.)

4 David visade i vardagen att han var ansvarskännande och pålitlig. Ett exempel på det är att han gick in för uppgiften att ta hand om sin pappas får, något som kunde bli riktigt farligt ibland. David sa längre fram till kung Saul: ”Din tjänare har vallat sin fars fårhjord. En gång kom ett lejon, och en annan gång en björn, och tog ett får ur hjorden. Då sprang jag efter och slog ner rovdjuret och räddade fåret ur munnen på det.” (1 Sam. 17:34, 35) David kände att det var hans ansvar att se till att fåren hade det bra, och det krävdes mod att beskydda dem. Oavsett vilken uppgift du får i församlingen kan du efterlikna David genom att gå in för att sköta den väl.

5. Vad är det viktigaste unga bröder kan göra, enligt Psalm 25:14?

5 Som ung arbetade David på att få ett eget förhållande till Jehova. Det här var viktigare än hans mod och hans skicklighet som musiker. Jehova var inte bara Davids Gud, utan också hans nära vän. (Läs Psalm 25:14.) Så det viktigaste du kan göra som ung är att stärka ditt förhållande till din himmelske Far. Om du gör det, kan det leda till att du får fler uppgifter i församlingen.

6. Hur såg en del på David?

6 David fick uppleva att andra hade en negativ syn på honom. När han erbjöd sig att strida mot Goljat försökte kung Saul hindra honom genom att säga: ”Du är ju bara en pojke.” (1 Sam. 17:31–33) Och tidigare hade Davids egen bror anklagat honom för att vara oansvarig. (1 Sam. 17:26–30) Men det var inte så Jehova såg på David. Han kände honom och tyckte varken att han var oansvarig eller för ung. Och tack vare att David litade på att hans vän, Jehova, skulle ge honom styrka kunde han besegra Goljat. (1 Sam. 17:45, 48–51)

7. Vad kan du lära dig av det David var med om?

7 Vad kan du lära dig av det David var med om? Vi lär oss att vi behöver ha tålamod. Det kanske kan ta lite tid för dem som har känt dig sedan du var liten att börja se dig som en ung vuxen. Men du kan vara säker på att Jehova inte bara ser utsidan. Han känner dig och vet vad du klarar av. (1 Sam. 16:7) Så stärk din vänskap med honom. David gjorde det. Han studerade skaparverket noga och funderade på vad det sa honom om Jehova. (Ps. 8:3, 4; 139:14; Rom. 1:20) Något annat du kan göra är att vända dig till Jehova för att få styrka. Blir du till exempel retad i skolan för att du är ett Jehovas vittne? Be då att Jehova ska hjälpa dig att hantera den situationen, och tillämpa de praktiska råd du hittar i Bibeln och i artiklar och videor vi får från organisationen. Varje gång du märker att Jehova hjälper dig att hantera en utmaning kommer din tillit till honom att växa. Och när vännerna i församlingen ser att du litar på Jehova, så kommer du att vinna deras förtroende.

Unga bröder kan ödmjukt hjälpa andra på många olika sätt. (Se paragraf 8, 9.)

8. Vad hjälpte David att ha tålamod medan han väntade på att få bli kung?

8 Vi ska se på en annan utmaning David ställdes inför. När han hade blivit smord till kung fick han vänta många år innan han blev officiellt insatt som ”kung över Judas stam”. (2 Sam. 2:3, 4; 1 Sam. 16:13) Vad var det som hjälpte honom att ha tålamod under hela den här perioden? I stället för att bli handlingsförlamad och ge upp fokuserade han på det som han faktiskt kunde göra. När han till exempel levde som flykting och befann sig på filisteisk mark använde han tiden till att strida mot Israels fiender, och på så sätt skyddade han Judas gränser. (1 Sam. 27:1–12)

9. Vad kan unga bröder lära sig av hans exempel?

9 Vad kan unga bröder lära sig av Davids exempel? Gör det du kan för Jehova och för din församling. Tänk på det som Ricardo berättar. * Redan när han var i 13-årsåldern ville han börja som pionjär, men de äldste sa att han inte var redo för det än. I stället för att bli arg och besviken började han gå mer i tjänsten. Han säger: ”Så här i backspegeln förstår jag att jag behövde den här tiden för att göra framsteg. Jag gick in för att följa upp det intresse jag hittade och bli bättre på att göra återbesök. Jag fick till och med sätta i gång mitt första bibelstudium. Ju mer erfarenhet jag fick, desto tryggare kände jag mig.” I dag gör Ricardo en fin insats både som pionjär och som församlingstjänare.

10. Vad gjorde David innan han fattade ett viktigt beslut?

10 Vi ska se på en annan händelse i Davids liv. Under den period då han och hans män var på flykt undan Saul lämnade de sina familjer för att ge sig ut i strid. Medan männen var borta kom fiender och plundrade deras hem och tog deras familjer till fånga. Med all sin erfarenhet som krigare skulle David säkert lätt ha kunnat tänka ut en egen plan för hur han skulle få tillbaka alla som hade tagits till fånga. Men i stället vände han sig till Jehova för att få vägledning. Han tog hjälp av prästen Ebjatar och frågade Jehova: ”Ska jag förfölja plundrarna?” Jehova svarade att han skulle göra det och försäkrade honom om att han skulle lyckas. (1 Sam. 30:7–10) Vad kan du lära dig av den här händelsen?

Ni unga bröder, vänd er till de äldste för att få råd. (Se paragraf 11.)

11. Vad kan du göra innan du fattar beslut?

11 Ta hjälp av andra innan du fattar beslut. Hör med dina föräldrar. Du kan också få bra råd om du pratar med erfarna äldste. Jehova har gett dem som ”gåvor” till församlingen. (Ef. 4:8) Han litar på de här förordnade männen, och det kan du också göra. Om du efterliknar deras tro och lyssnar på deras förslag kommer du att kunna fatta bra beslut. Nu ska vi se vad vi kan lära oss av kung Asa.

KUNG ASAS EXEMPEL

12. Vilka egenskaper visade kung Asa i början av sitt styre?

12 Som ung var kung Asa både ödmjuk och modig. När han efterträdde sin far Abia drog han i gång en kampanj mot avgudadyrkan. Han ”uppmanade också Juda att söka Jehova, sina förfäders Gud, och att följa lagen och buden”. (2 Krön. 14:1–7) Och när etiopiern Sera anföll Juda med en miljon soldater vände sig Asa förståndigt nog till Jehova och bad om hjälp. Han sa: ”Jehova, för dig har det ingen betydelse om de du hjälper är många eller få, starka eller svaga. Hjälp oss, Jehova, vår Gud, för vi förtröstar på dig.” De här vackra orden visar att Asa verkligen litade på att Jehova kunde rädda honom och hans folk. Asa visade stark tro på sin himmelske Far, Jehova, och ”Jehova [lät] etiopierna lida nederlag”. (2 Krön. 14:8–12)

13. Vad hände senare med Asa, och varför det?

13 Du håller säkert med om att det måste ha varit skrämmande att stå inför en miljon soldater, men den utmaningen klarade Asa bra. Men sedan ställdes han inför en situation som inte var lika hotfull. Den här gången var det Basa, kungen i Israel, som hotade nationen. Då vände han sig sorgligt nog inte till Jehova för att få hjälp, utan till kungen i Aram. Det här beslutet fick katastrofala följder. Genom profeten Hanani sa Jehova till Asa: ”Eftersom du förtröstade på Arams kung och inte på Jehova, din Gud, har Arams kung och hans armé kommit undan.” Från och med då låg Asa ständigt i krig. (2 Krön. 16:7, 9; 1 Kung. 15:32) Vad är lärdomen?

14. Hur kan du visa att du litar på Jehova, och vad blir du enligt 1 Timoteus 4:12 om du gör det?

14 Var ödmjuk och fortsätt lita på Jehova. När du blev döpt visade du att du hade stark tro och att du litade på Jehova, och han tog emot dig med öppna armar och välkomnade dig in i sin familj. Men nu gäller det att fortsätta lita på honom. Det kanske känns självklart att lita på Jehova när du ska fatta livsavgörande beslut, men hur gör du när det gäller mindre saker? Det är viktigt att du tar med honom i alla beslut, oavsett om det handlar om underhållning, arbete eller mål i livet. Lita inte på ditt eget förstånd. Leta i stället efter bibliska principer som passar in på din situation, och handla sedan i enlighet med dem. (Ords. 3:5, 6) Då kommer du att glädja Jehova, och du kommer att vinna andras respekt i församlingen. (Läs 1 Timoteus 4:12.)

KUNG JEHOSAFATS EXEMPEL

15. Vilka misstag gjorde kung Jehosafat enligt 2 Krönikeboken 18:1–3; 19:2?

15 Precis som alla andra är du ofullkomlig och kommer att göra misstag ibland. Men låt inte det hindra dig från att göra allt du kan i tjänsten för Jehova. Tänk på kung Jehosafat. Han hade många fina egenskaper, och i början av sitt styre sökte han ”sin fars Gud och följde hans bud”. Han sände också ut sina furstar till städerna i Juda för att de skulle undervisa folket om Jehova. (2 Krön. 17:4, 7) Men trots goda intentioner tog han ibland dåliga beslut. Ett av de besluten ledde till att han blev tillrättavisad av en av Jehovas representanter. (Läs 2 Krönikeboken 18:1–3; 19:2.) Vad kan du lära dig av den här skildringen?

Unga bröder som är flitiga och pålitliga får ett bra rykte. (Se paragraf 16.)

16. Vad kan du lära dig av Rajeev?

16 Ta till dig av råden du får. Det kanske är för dig som för många andra unga bröder: det är inte alltid så lätt att prioritera rätt. Men ge inte upp. En ung broder som heter Rajeev berättar hur han upplevde sin tonårstid: ”Ibland kände jag mig lite vilsen under den perioden. Som många andra unga var jag mer intresserad av sport och att ha kul än av möten och tjänst.” Vad hjälpte honom? En äldste engagerade sig i honom och gav honom några fina råd. Rajeev säger: ”Han hjälpte mig att förstå principen i 1 Timoteus 4:8.” Rajeev var ödmjuk och lyssnade på rådet han fick och tänkte igenom sina prioriteringar i livet. Han fortsätter: ”Jag bestämde mig för att satsa på andliga mål.” Hur gick det för honom? ”Några år efter att jag hade fått det här rådet kunde jag bli förordnad som församlingstjänare.”

GÖR DIN HIMMELSKE FAR STOLT OCH GLAD

17. Hur känner de äldre för de yngre bröderna i församlingen?

17 De äldre uppskattar verkligen er unga bröder som tjänar Jehova ”skuldra vid skuldra” tillsammans med dem. (Sef. 3:9) De älskar att ni tar itu med uppgifter på ett så engagerat och entusiastiskt sätt. De är verkligen glada över er. (1 Joh. 2:14)

18. Hur känner Jehova för er unga bröder, enligt Ordspråksboken 27:11?

18 Ni unga bröder, glöm aldrig att Jehova älskar er och tror på er. Han har förutsagt precis det vi ser nu i de sista dagarna – en hel armé av unga män som erbjuder sig villigt. (Ps. 110:1–3) Han vet att ni älskar honom och vill ge honom ert bästa. Så ha tålamod med andra, och ha tålamod med dig själv. Ge inte upp om du begår misstag, utan ta emot de råd och den hjälp du får och se det som att det kommer från Jehova. (Hebr. 12:6) Gå in för att sköta de uppgifter du får på bästa sätt. Och framför allt: Gör alltid din himmelske Far stolt och glad. (Läs Ordspråksboken 27:11.)

SÅNG 135 Jehovas innerliga vädjan: ”Min son, var vis”

^ § 5 När unga bröder går framåt andligen vill de bli använda av Jehova på olika sätt. För att kunna bli församlingstjänare är det viktigt att de vinner församlingens respekt och förtroende. Hur kan de göra det?

^ § 9 Några namn har ändrats.