STUDIEARTIKEL 44

SÅNG 3 Vår trygghet, vårt hopp, vår förtröstan

Vad kan du göra om du blir orättvist behandlad?

Vad kan du göra om du blir orättvist behandlad?

”Låt dig inte övervinnas av det onda utan övervinn alltid det onda med det goda.” (ROM. 12:21)

FOKUS

Vi ska se vad man kan göra när man blir orättvist behandlad och hur man kan undvika att göra saken värre.

1, 2. Vilka kan behandla oss orättvist, och varför det?

 JESUS berättade en liknelse om en änka som gång på gång gick till en domare eftersom hon blev orättvist behandlad. Det var vanligt att människor på den tiden blev orättvist behandlade, så Jesus lärjungar kände säkert igen sig i den här liknelsen. (Luk. 18:1–5) Och eftersom vi alla kan bli orättvist behandlade så är det här en liknelse som berör oss också.

2 Många människor i världen har fördomar och är hårda och giriga, så vi blir inte så förvånade om vi ibland blir orättvist behandlade. (Pred. 5:8) Men vi kanske inte förväntar att bli orättvist behandlade av en broder eller syster. Ändå skulle det kunna hända. Men till skillnad från våra motståndare, så vill ju inte våra bröder och systrar behandla oss orättvist. De är helt enkelt ofullkomliga. Vi kan lära oss mycket av hur Jesus reagerade när han blev illa behandlad av sina motståndare. Om vi kan ha tålamod med motståndare som behandlar oss illa, så borde vi kunna ha det med våra bröder och systrar i församlingen. Hur känner Jehova när vi blir orättvist behandlade av en broder eller syster eller av någon annan? Bryr han sig?

3. Hur känner Jehova när vi blir orättvist behandlade?

3 Jehova vill inte att vi ska bli illa behandlade, och han ”älskar rättvisa”. (Ps. 37:28) Och Jesus försäkrade oss om att när Jehovas rätta tid är inne så kommer han att se till att alla får rättvisa. (Luk. 18:7, 8) Snart kommer Jehova att ta bort allt som gör livet jobbigt, och ingen kommer någonsin att bli orättvist behandlad igen. (Ps. 72:1, 2)

4. Hur hjälper Jehova oss idag?

4 Vi måste vänta tills Jehova tar bort alla våra problem. Men redan nu så hjälper han oss att hantera orättvisor. (2 Petr. 3:13) Hur då? Genom sitt ord, Bibeln. Där får vi bland annat veta hur vi ska reagera när vi blir orättvist behandlade så att vi inte gör situationen värre. Vi kan också läsa om hur Jesus reagerade när han blev orättvist behandlad. Och vi får råd om vad vi rent praktiskt kan göra om vi hamnar i en sådan situation.

TÄNK PÅ HUR DU REAGERAR

5. Varför måste vi tänka på hur vi reagerar när vi drabbas av orättvisor?

5 Vi kan känna oss otroligt sårade och upprörda när vi drabbas av orättvisor. (Pred. 7:7) Det gjorde även en del av Jehovas tjänare, till exempel Job och Habackuk. (Job 6:2, 3; Hab. 1:1–3) Det är alltså helt naturligt att känna så. Men vi måste tänka på hur vi reagerar i en sådan situation, så att vi inte gör något dumt.

6. Vad kan vi lära oss av Absaloms reaktion? (Se också bilden.)

6 När någon behandlar oss eller någon vi älskar orättvist, så kanske vår första reaktion är att vilja ge igen. Men det skulle kunna göra saken mycket värre. Tänk till exempel på Davids son Absalom. Han blev rasande när hans syster Tamar blev våldtagen av deras halvbror Amnon. Och enligt Moses lag förtjänade Amnon att dö för det han hade gjort. (3 Mos. 20:17) Det är verkligen inte konstigt att Absalom blev arg, men han hade ingen rätt att ta saken i egna händer. (2 Sam. 13:20–23, 28, 29)

Absalom tog saken i egna händer när hans syster Tamar blev illa behandlad. (Se paragraf 6.)


7. Hur reagerade en av dem som skrev Psalmerna när han såg alla orättvisor?

7 När vi ser att de som behandlar andra orättvist verkar komma undan med det, kanske vi börjar undra om det finns någon poäng med att göra det som är rätt. En av dem som skrev Psalmerna såg att de som behandlade goda människor illa verkade ha ett bra liv. Han sa: ”Sådana är de onda, deras liv är bekvämt.” (Ps. 73:12) Han blev så upprörd när han såg alla orättvisor att han började fundera på om det var värt att tjäna Jehova. Han sa: ”Jag försökte förstå det, men det plågade mig.” (Ps. 73:14, 16) Han erkände: ”Jag vek nästan av, jag höll på att tappa fotfästet.” (Ps. 73:2) Någonting liknande hände en broder som vi kan kalla Alberto.

8. Hur reagerade Alberto när han blev orättvist behandlad?

8 Alberto blev felaktigt anklagad för att stjäla pengar från församlingen. Han fick sluta som äldste, och när vännerna fick höra om anklagelserna mot honom var det många som tappade respekten för honom. Han berättar: ”Jag kände mig arg, bitter och frustrerad.” Tyvärr lät han de här känslorna gå ut över sin andlighet, och han var overksam i fem år. Det här exemplet visar vad som skulle kunna hända om vi låter våra känslor ta över.

EFTERLIKNA JESUS

9. På vilka sätt blev Jesus orättvist behandlad? (Se också bilden.)

9 Jesus hanterade orättvisor på ett perfekt sätt. Tänk bara på hur hans familj och andra behandlade honom. En del av hans släktingar tyckte att han var galen. De religiösa ledarna anklagade honom för att samarbeta med demonerna. Och romerska soldater både hånade och misshandlade honom, och till slut dödade de honom. (Mark. 3:21, 22; 14:55; 15:16–20, 35–37) Men Jesus uthärdade allt det här utan att ge igen. Vad kan vi lära oss av honom?

Jesus visade på ett perfekt sätt hur man kan hantera orättvisor. (Se paragraf 9, 10.)


10. Hur hanterade Jesus orättvisor? (1 Petrus 2:21–23)

10 Läs 1 Petrus 2:21–23. a Jesus kunde hantera orättvisor på ett perfekt sätt, och vi har mycket att lära oss av honom. Han visste när det var bäst att vara tyst och när det passade att säga något. (Matt. 26:62–64) Han bemötte inte alla anklagelser. (Matt. 11:19) Och han förolämpade aldrig dem som förföljde honom eller hotade dem. Jesus visade självkontroll och ”överlät saken åt honom som dömer rättvist”. Han visste att Jehova såg hur han blev behandlad, och det räckte för honom. Han litade på att Jehova skulle ta itu med orättvisorna när hans tid var inne.

11. Hur kan vi efterlikna Jesus? (Se också bilderna.)

11 När vi blir behandlade orättvist kan vi försöka efterlikna Jesus och tänka på vad vi säger. Ibland, när det handlar om småsaker, kanske vi inte behöver säga något alls. Eller så kanske vi håller tyst, eftersom vi inser att vi skulle kunna säga något som gör saken värre. (Pred. 3:7; Jak. 1:19, 20) Andra gånger kanske vi behöver säga något för att försvara någon som blir illa behandlad eller för att stå upp för det vi tror på. (Apg. 6:1, 2) Men när vi säger något försöker vi göra det på ett lugnt och respektfullt sätt. (1 Petr. 3:15) b

När vi blir orättvist behandlade kan vi efterlikna Jesus och fundera på om vi ska säga något och hur vi i så fall ska säga det. (Se paragraf 11, 12.)


12. Hur kan vi visa att vi litar på Jehova?

12 Vi kan också efterlikna Jesus genom att lägga saken i Jehovas händer, för vi vet att han alltid dömer rättvist. När vi känner oss missförstådda eller blir illa behandlade litar vi på att Jehova vet vad som har hänt. Och det ger oss kraft och hjälper oss att vänta på att Jehova ska lösa saken. Det hjälper oss också att släppa känslor av bitterhet och hat. Sådana känslor skulle annars kunna få oss att göra något dumt, få oss att tappa glädjen eller skada vår vänskap med Jehova. (Ps. 37:8)

13. Hur känner Jehova och Jesus för oss när vi drabbas av orättvisor?

13 Vi kommer såklart aldrig att kunna göra saker lika bra som Jesus. Ibland kanske vi säger eller gör sådant som vi senare ångrar. (Jak. 3:2) Och vissa orättvisor kanske har gett oss känslomässiga eller fysiska ärr som inte kommer att försvinna förrän i den nya världen. Om det är så för dig, kan du vara säker på att Jehova vet exakt vad du kämpar med. Och Jesus känner också med dig, för han vet ju hur det känns att bli orättvist behandlad. (Hebr. 4:15, 16) Men förutom att Jehova har gett oss Jesus som vi kan lära oss av, så har han gett oss fina råd som hjälper oss att hantera orättvisor. Vi ska se på två verser i Romarbrevet som kan vara till hjälp.

”GE PLATS FÖR GUDS VREDE”

14. Vad innebär det att ”ge plats för Guds vrede”? (Romarna 12:19)

14 Läs Romarna 12:19. Paulus uppmanade de kristna att ”ge plats för Guds vrede”. Vad innebär det? Jo, det innebär att vi låter Jehova avgöra när och hur han ska skipa rättvisa. En broder som heter John blev orättvist behandlad, och han sa: ”Jag behövde behärska mig för att inte ta saken i egna händer, och det var verkligen inte lätt. Men Romarna 12:19 hjälpte mig att vänta på Jehova.”

15. Varför är det bäst att lämna det som har hänt i Jehovas händer?

15 Det bästa vi kan göra är att vänta på att Jehova ska lösa det som har hänt. Om vi gör det kommer vi att slippa mycket av den frustration man kan känna om man försöker lösa problemet själv. Jehova vill hjälpa oss. Det är som att han säger: ”Låt mig ta hand om det som har hänt. Jag kommer att lösa det.” Om vi litar på att Jehova ska döma dem som behandlar andra illa kan det hjälpa oss att släppa saken och att inte vara arga. Och vi vet att han kommer att ta hand om situationen på bästa sätt. Det här hjälpte John, som nämndes tidigare. Han säger: ”Om jag har tålamod och väntar på Jehova, så kommer han att lösa problemet mycket bättre än jag någonsin skulle kunna göra.”

”ÖVERVINN ALLTID DET ONDA MED DET GODA”

16, 17. Hur kan bönen hjälpa oss att övervinna ”det onda med det goda”? (Romarna 12:21)

16 Läs Romarna 12:21. Paulus uppmanade också de kristna: ”Övervinn alltid det onda med det goda.” Och Jesus sa så här i bergspredikan: ”Älska era fiender och be för dem som förföljer er.” (Matt. 5:44) Jesus levde verkligen som han lärde. Vi har säkert tänkt på hur mycket han fick lida när han blev upphängd på pålen av de romerska soldaterna. Han fick verkligen utstå en fruktansvärd behandling och extrem smärta. Det är svårt för oss att helt förstå hur mycket han fick lida.

17 Trots att Jesus fick utstå den här behandlingen, så visade han kärlek och litade helt på Jehova. Han bad inte Jehova straffa soldaterna, utan han sa: ”Förlåt dem, Far, för de vet inte vad de gör.” (Luk. 23:34) När vi ber Jehova hjälpa dem som behandlar oss illa blir det lättare för oss att vara lugna och att inte känna oss arga. Och det kan också hjälpa oss att få en annan syn på dem.

18. Hur fick Alberto och John hjälp av bönen?

18 Alberto och John, som nämndes tidigare, hade stor hjälp av bönen. Alberto säger: ”Jag bad för bröderna som hade behandlat mig orättvist. Jag bad många gånger att Jehova skulle hjälpa mig att sluta vara arg över det som hade hänt och att kunna lägga det bakom mig.” Alberto är nu igång i sanningen igen och känner sig glad. John säger: ”Jag bad många gånger att Jehova skulle hjälpa brodern som hade behandlat mig illa och att han skulle hjälpa mig att förlåta honom. Och Jehova hjälpte mig att inte vara dömande mot den här brodern och att sluta vara arg. De här bönerna hjälpte mig också att känna ett inre lugn.”

19. Vad måste vi göra så länge vi lever i den här onda världsordningen? (1 Petrus 3:8, 9)

19 Så länge vi lever i den här onda världsordningen kommer vi att bli orättvist behandlade. Och när det händer så litar vi på Jehova och ber honom om hjälp. Vi försöker också efterlikna Jesus och reagera som han gjorde när han blev orättvist behandlad. Och vi fortsätter att leva efter Bibelns principer. När vi gör det kan vi vara säkra på att Jehova kommer att belöna oss. (Läs 1 Petrus 3:8, 9.)

SÅNG 113 Den frid Gud ger

a I 1 Petrus, kapitel 2 och 3, beskriver Petrus tillfällen när en del av de första kristna blev orättvist behandlade av ”sina herrar” eller av sina män ”som inte ... [följde] Guds ord”. (1 Petr. 2:18–20; 3:1–6, 8, 9)

b Se videon Frid är ett resultat av kärlek på jw.org.