Kutsal Kitap: Eskimeyen Bir Eser

Kutsal Kitap: Eskimeyen Bir Eser

DÜŞÜNÜN Kİ tarihi eserlerin sergilendiği bir müzeyi geziyorsunuz. Eserlerin çoğu parçalanmış, aşınmış ya da delinmiş. Bazılarının büyük kısmı eksik. Fakat bir eser hiç zarar görmemiş ve tasarımındaki her ayrıntı olduğu gibi kalmış. Rehberinize “Bu diğerlerinden daha mı yeni?” diye soruyorsunuz. O da “Hayır, tersine çoğundan daha eski ve bugüne dek hiç restore edilmedi” diye cevap veriyor. Siz de “Çok iyi muhafaza edilmiş olmalı” diyorsunuz. Fakat rehberiniz şöyle diyor: “Hayır, bu eser çok şiddetli fırtınalara ve yağmurlara maruz kaldı. Ayrıca birçok kötü niyetli insan ona zarar vermeye çalıştı.” Büyük bir hayranlıkla “Acaba bu eseri kim yapmış?” diye düşünüyorsunuz.

Kutsal Kitap da bir yönden bu esere benzer. Çoğu kitaptan çok daha eskidir. Tabii ki başka eski kitaplar da var. Fakat birçoğu, müzedeki aşınmış eserler gibi zaman içinde ciddi ölçüde zarar görmüştür. Örneğin birçok eski yazılı eserden geriye sadece küçük parçalar kalmıştır. Bu eserlerin büyük kısmı aşırı hasara uğramış ya da kaybolmuştur. Ayrıca içerdikleri bilimsel bilgiler, kanıtlanmış yeni bilgilerle çelişir. Tıbbi konulardaki tavsiyeleri ise genelde yararlı olmaktan çok zararlıdır.

Fakat Kutsal Kitap farklıdır. 3.500 yıldan uzun zaman önce yazılmaya başlanmıştır, fakat hiç bozulmamıştır. Küçümsenmiş, yasaklanmış ve yakılarak yok edilmeye çalışılmış olsa da içindeki sözler yüzyıllar boyunca her tür saldırıya dayanmıştır. Kutsal Kitap keşfedilen yeni bilgilerle uyuşmakla kalmaz, çağının ötesinde bilgiler de içerir. (“Zamanın Gerisinde mi İlerisinde mi?” çerçevesine bakın.)

BUGÜN İHTİYACIMIZ OLAN DEĞERLER

Belki “Kutsal Kitabın öğrettikleri günümüzde de uygulanabilir mi?” diye düşünebilirsiniz. Cevabı bulmak için kendinize “Bugün dünyadaki en büyük ve en korkutucu problemler neler?” diye sorun. Aklınıza savaşlar, suç olayları, çevre kirliliği ya da yolsuzluk gelebilir. Şimdi Kutsal Kitaptaki bazı ilkeleri ele alalım. Bu ilkeleri okurken kendinize şöyle sorun: “İnsanlar bu değerlere göre yaşasaydı dünya daha iyi bir yer olur muydu?”

BARIŞÇI OLMAK

“Ne mutlu barışçı olanlara” (Matta 5:9). “Üzerinize düşeni yaparak, mümkünse herkesle barış içinde kalın” (Romalılar 12:18).

MERHAMETLİ VE BAĞIŞLAYICI OLMAK

“Ne mutlu merhametli olanlara, çünkü onlar merhamet görecekler” (Matta 5:7). “İçinizden birinin diğerinden yakınmak için bir nedeni olsa bile, birbirinize katlanmaya ve birbirinizi gönülden bağışlamaya devam edin. Yehova * sizi gönülden bağışladığı gibi, siz de bağışlayın” (Koloseliler 3:13).

IRK EŞİTLİĞİ

Tanrı “bütün yeryüzünde otursunlar diye, insanlığın tüm milletlerini tek bir adamdan yarattı” (Elçiler 17:26). “Tanrı taraf tutmuyor, her millette Kendisinden korkan ve doğruluktan ayrılmayan kişi O’nun gözünde makbuldür” (Elçiler 10:34, 35).

DOĞAYA SAYGI

“Yehova Tanrı adamı aldı ve işleyip bakması için onu Aden bahçesine yerleştirdi” (Başlangıç 2:15). Tanrı ‘yeryüzünü mahvedenleri mahvedecek’ (Vahiy 11:18).

AÇGÖZLÜLÜKTEN VE AHLAKSIZLIKTAN NEFRET ETMEK

“Her türlü açgözlülükten sakının. Çünkü bir insanın çok malı mülkü olsa bile, hayatı bunlara bağlı değildir” (Luka 12:15). “Kutsal kimselere yaraşır şekilde, aranızda cinsel ahlaksızlığın, hiçbir pisliğin ve açgözlülüğün sözü bile edilmesin” (Efesoslular 5:3).

DÜRÜSTLÜK VE ÇALIŞKANLIK

‘Her konuda dürüst davranın’ (İbraniler 13:18). “Hırsızlık yapan artık hırsızlığı bıraksın, elleriyle emek verip dürüstçe çalışsın” (Efesoslular 4:28).

BAŞKALARINA YARDIM ETMENİN ÖNEMİ

‘Morali bozuk olanları yüreklendirin, zayıflara destek olun ve herkese tahammül edin’ (1. Selanikliler 5:14). ‘Sıkıntı içindeki dul ve yetimlerle ilgilenin’ (Yakup 1:27).

Kutsal Kitap bu ilkelerden sadece söz etmekle kalmaz, bunlara önem vermeyi ve günlük hayatımızda uygulamayı da öğretir. Eğer daha çok insan bu ilkeleri uygulasaydı dünyadaki sorunlar azalmaz mıydı? Gerçekten de Kutsal Kitap ilkeleri günümüzde daha da değer kazanmıştır! Peki bu ilkeler bugün kişisel olarak size nasıl yarar sağlayabilir?

KUTSAL KİTAP İLKELERİNİN SİZE YARARI

Kutsal Kitap “Hikmet kendi işleriyle haklı çıkar” der (Matta 11:19). Bu ne anlama gelir? Eğer bir öğüdü uyguladığımızda yararını görüyorsak bu hikmetli bir öğüttür. Dolayısıyla şöyle düşünebilirsiniz: “Eğer Kutsal Kitap gerçekten faydalı bir kitapsa içindeki öğütleri uyguladığımda bundan yarar görmem gerekir. Peki bu kitap bugün yaşadığım sorunlarda bana nasıl yardım edebilir?” Bir örneğe bakalım.

Delphine’in * mutlu ve dolu dolu bir hayatı vardı. Fakat her şey bir anda değişti. Genç yaştaki kızını kaybetti. Evliliği yıkıldı. Maddi sıkıntılar yaşamaya başladı. O şöyle diyor: “Artık kim olduğumu bilmiyordum. Ne kızım, ne kocam, ne de evim vardı. Bir hiçmişim gibi hissediyordum. Adeta kimliğimi kaybetmiştim, gücüm kalmamıştı ve geleceğe dair hiçbir ümidim yoktu.”

Delphine şu sözlerin doğruluğunu bizzat kendi hayatında gördü: “Ömrümüz ancak yetmiş yıl sürer, en sağlıklı halimizle bile seksen yıl; o da sıkıntı ve kederle doludur. Yıllar çabucak geçer, biz de uçup gideriz” (Mezmur 90:10).

Delphine bu zor zamanında Kutsal Kitaba başvurdu ve Kutsal Kitap hayatını değiştirdi. Sonraki üç makalenin göstereceği gibi, başkaları da sorunlar karşısında Kutsal Kitaptaki ilkeleri uyguladığında hayatlarında inanılmaz bir değişiklik olduğunu fark etti. Onlar Kutsal Kitabın makalenin başında bahsedilen eser gibi olduğunu düşünüyor. Bu kitap, zamanla eskiyen ve güncelliğini yitiren sayısız kitaptan tamamen farklıdır. Acaba bunun sebebi eserin sahibi mi? Kutsal Kitap insanların değil de, Tanrı’nın Sözü olabilir mi? (1. Selanikliler 2:13).

Belki siz de hayatın kısa ve sorunlarla dolu olduğunu düşünüyorsunuz. Yaşadığınız sorunlar sizi bunalttığında teselliyi, gücü ve güvenilir tavsiyeleri nerede bulabilirsiniz?

Kutsal Kitap size şu üç alanda yardım edebilir:

  1. Sorunları daha ortaya çıkmadan önlemek

  2. Önleyemediğiniz sorunları çözmek

  3. Çözemediğiniz sorunlarla başa çıkmak

Sonraki makaleler bu üç alanı ele alacak.

^ Kutsal Kitap Tanrı’nın özel isminin Yehova olduğunu belirtir (Mezmur 83:18).

^ Bu ve sonraki üç makalede bazı isimler değiştirilmiştir.