KAPAK KONUSU | TANRI’NIN KRALLIĞI İNSANLAR İÇİN NE ÖNEM TAŞIYOR?

Tanrı’nın Krallığı İsa İçin Neden Önemli?

Tanrı’nın Krallığı İsa İçin Neden Önemli?

İsa peygamber yeryüzündeki hizmeti sırasında birçok farklı konudan söz etti. Örneğin takipçilerine nasıl dua edeceklerini, nasıl Tanrı’yı memnun eden bir yaşam süreceklerini ve gerçek mutluluğu bulmak için neler yapabileceklerini öğretti (Matta 6:5-13; Markos 12:17; Luka 11:28). Ancak İsa’nın konuşmaktan en çok zevk aldığı ve en fazla önem verdiği konu, Tanrı’nın Krallığıydı (Luka 6:45).

Önceki makalede gördüğümüz gibi İsa’nın hayatının odak noktası ‘Tanrı’nın krallığını müjdelemek ve duyurmaktı’ (Luka 8:1). O insanlara Krallık hakkında bilgi vermek için İsrail diyarında yüzlerce kilometre yürüdü. İsa’nın yeryüzündeki hizmeti dört İncilde kayıtlıdır. Bu kayıtlarda Krallığa 100’den fazla kez değinilir ve bu ayetlerin çoğunda İsa’nın sözlerinden alıntı yapılır; ancak bunlar İsa’nın Tanrı’nın Krallığıyla ilgili söylediklerinin muhtemelen sadece küçük bir kısmıdır (Yuhanna 21:25).

Peki İsa yeryüzünde hizmet ederken Krallığa neden bu kadar önem verdi? Bunun bir nedeni Tanrı’nın, onu bu krallığın kralı olarak seçmesiydi (İşaya 9:6; Luka 22:28-30). Ancak o yetki ya da itibar elde etmeyi amaçlamadı (Matta 11:29; Markos 10:17, 18). İsa’nın Krallığı desteklemesinin nedeni kişisel çıkarları değildi. O öncelikle Krallığın Yehova Tanrı ve imanlı insanlar açısından başaracaklarını düşündüğü için Krallığa a önem verdi ve hâlâ önem vermeye devam ediyor.

KRALLIK YEHOVA TANRI AÇISINDAN NELER BAŞARACAK?

İsa Yaratıcısına büyük bir sevgi duyar (Özdeyişler 8:30; Yuhanna 14:31). Tanrı’nın sevgi, şefkat ve adalet gibi muhteşem niteliklerine hayrandır (Tekrar 32:4; İşaya 49:15; 1. Yuhanna 4:8). Dolayısıyla, İsa Tanrı’nın çektiğimiz acılarla ilgilenmediği ve acı çekmemizi istediği gibi yalanları duymaktan nefret ediyor olmalı. Onun “krallığın iyi haberini” duyurmak konusunda çok istekli olmasının bir nedeni buydu; çünkü zamanı gelince Krallığın, Tanrı’nın adına sürülen lekeyi temizleyeceğini biliyordu (Matta 4:23; 6:9, 10). Peki bu nasıl olacak?

Yehova Krallığı aracılığıyla tüm insanların yararına büyük değişiklikler yapacak. İmanlı insanların “gözlerinden bütün gözyaşlarını silecek.” Tanrımız bu gözyaşlarına neden olan şeyleri yok edecek, çünkü şöyle bir güvence veriyor: “Artık ölüm olmayacak, artık matem, feryat ve acı da olmayacak” (Vahiy 21:3, 4). Evet Tanrı, Krallığı sayesinde tüm acıları ortadan kaldıracak. b

İsa’nın insanlara Krallığı anlatmaya neden bu kadar istekli olduğunu anlamak hiç de zor değil. O, Yaratıcının ne kadar güçlü ve merhametli olduğunun bu krallık aracılığıyla ortaya çıkacağını biliyordu (Yakup 5:11). Ayrıca Krallık sayesinde imanlı insanların birçok nimetler elde edeceğinin de farkındaydı.

KRALLIK İMANLI İNSANLAR AÇISINDAN NELER BAŞARACAK?

İsa yeryüzüne gelmeden uzun zaman önce gökte bir melek olarak yaşıyordu. Tanrı, sayısız yıldız ve galaksiler içeren muazzam göklerden, güzel gezegenimize ve içindeki canlılara kadar her şeyin yaratılışında bu meleği kullandı (Koloseliler 1:15, 16). Ancak İsa tüm bu yaratılanlar arasında en çok ‘insanoğlunu’ sevmişti (Özdeyişler 8:31).

İnsanlara duyduğu sevgi İsa’nın hizmetinin en göze çarpar özelliğiydi. O, zor durumda olanlara ‘müjdeyi vermek’ için yeryüzüne geldiğini, hizmetinin başından itibaren açıkça belli etti (Luka 4:18). Fakat İsa insanlara yardım etmek hakkında konuşmakla kalmadı, onlara duyduğu sevgiyi işleriyle de defalarca ortaya koydu. Bir keresinde büyük bir kalabalık İsa’yı dinlemek için toplandığında “onlara acıyıp hastalarını iyileştirdi” (Matta 14:14). Ağır hastalığı olan bir adam İsa’ya, kendisini iyileştirebileceğine inandığını dile getirdiğinde, İsa ne kadar sevgi dolu olduğunu gösterdi. Adama şefkatle “İsterim. Temiz ol” dedi ve onu iyileştirdi (Luka 5:12, 13). Başka bir keresinde İsa’nın arkadaşı Meryem, kardeşi Lazar öldüğü için yastaydı; İsa bunu görünce “içi burkuldu, çok sıkıldı” ve “gözünden yaşlar boşaldı” (Yuhanna 11:32-36). Bunun üzerine inanılmaz bir şey yaptı. Lazar dört gündür ölü olmasına rağmen İsa onu diriltti! (Yuhanna 11:38-44).

İsa, insanlar için yaptığı bu iyiliklerin geçici olduğunun elbette farkındaydı. Bir gün, iyileştirdiği herkesin tekrar hastalanacağını ve dirilttiği kişilerin öleceğini biliyordu. Bununla birlikte İsa, Tanrı’nın Krallığının bu gibi sorunları kalıcı olarak sona erdireceğini de biliyordu. Dolayısıyla sadece mucizeler yapmakla kalmadı, aynı zamanda büyük bir gayretle ‘krallığın iyi haberini duyurdu’ (Matta 9:35). Onun mucizeleri Tanrı’nın Krallığının çok yakında tüm yeryüzünde yapacaklarına küçük bir örnekti. Şimdi Kutsal Kitabın bununla ilgili vaatlerini ele alalım.

  • Sağlık sorunları olmayacak.

    “O zaman körlerin gözleri açılacak, sağırların kulakları duyacak. O zaman topallar geyik gibi sarp yerlere tırmanacak. Dilsizlerin dilinden sevinç çığlıkları dökülecek.” Ayrıca “Orada oturan hiç kimse ‘Hastayım’ demeyecek” (İşaya 33:24; 35:5, 6).

  • Ölüm olmayacak.

    “Doğrular yeryüzünü mülk edinir, orada sonsuza dek otururlar” (Mezmur 37:29).

    “Ölümü yutup sonsuza dek yok edecek. Ulu Rab Yehova bütün yüzlerden gözyaşlarını silecek” (İşaya 25:8).

  • Ölmüş olan sevdiklerimiz diriltilecek.

    ‘Mezarlarda olan herkes onun sesini işitip çıkacak’ (Yuhanna 5:28).

    “Doğru olanlar da olmayanlar da diriltilecektir” (Elçiler 24:15).

  • Konut ve iş sıkıntısı sona erecek.

    “Evler yapacaklar, içinde oturacaklar; bağlar kuracaklar, meyvesini yiyecekler. Yaptıkları evde başkası oturmayacak; kurdukları bağın meyvesini başkası yemeyecek. . . . Seçtiklerim ellerinin eserlerini doya doya kullanacaklar” (İşaya 65:21, 22).

  • Savaşlar olmayacak.

    “Yerin bir ucundan öbür ucuna savaşları bitirir” (Mezmur 46:9).

    “Millet millete kılıç kaldırmayacak, artık savaşı öğrenmeyecekler” (İşaya 2:4).

  • Gıda sıkıntısı olmayacak.

    “Yeryüzü ürününü esirgemeyecek; Tanrı, bizim Tanrımız nimetler verecek” (Mezmur 67:6).

    “Yeryüzünde tahıl bolluğu olacak, dağların tepesi ekinlerle dolup taşacak” (Mezmur 72:16).

  • Yoksulluk olmayacak.

    “Fakirler büsbütün unutulmaz” (Mezmur 9:18).

    “Yardım için feryat eden yoksulu, yardımcısı olmayan mazlumu sıkıntıdan o çıkarır. Düşküne ve yoksula acır, fakirin canını kurtarır” (Mezmur 72:12, 13).

Tanrı’nın Krallığıyla ilgili bu vaatleri gözden geçirdiğinizde, İsa’nın Krallığa neden bu kadar önem verdiğini görebiliyor musunuz? İsa yeryüzündeyken dinlemeye istekli herkesle Krallık hakkında konuşmaya çalıştı, çünkü yaşanan acıları ancak Krallığın sona erdireceğini biliyordu.

Kutsal Kitabın Krallıkla ilgili vaatleri size çekici geliyor mu? Eğer öyleyse bu yönetim hakkında nasıl daha fazla bilgi alabilirsiniz? Krallığın getireceği nimetlerden yararlanmak için siz ne yapabilirsiniz? Bu soruların cevapları sonraki makalede ele alınıyor.

a Bu makalede İsa’nın duyguları ifade edilirken genellikle şimdiki zaman kullanılıyor, çünkü o gökte yaşıyor ve göğe döndüğünden beri şüphesiz Krallık onun için en önemli şey olmaya devam ediyor (Luka 24:51).

b Tanrı’nın, insanların acı çekmesine bir süreliğine neden izin verdiği hakkında bilgi almak için Yehova’nın Şahitleri tarafından yayımlanan Şimdi ve Sonsuza Dek Mutlu Bir Yaşam: Kutsal Yazıları İnceleme Kitabı adlı kitabın 26. bölümüne bakabilirsiniz.