11. BÖLÜM

Kutsal Kitaptan En İyi Şekilde Yararlanın

Kutsal Kitaptan En İyi Şekilde Yararlanın

Hiç büyük bir işe başlarken gözünüzün korktuğu oldu mu? Belki gözünüzde fazla büyümemesi için işi küçük ve basit kısımlara ayırarak yaptınız. Aynı şey Kutsal Kitabı okumak için de geçerli. Belki “Nereden başlasam?” diye düşünüyorsunuz. Bu bölümde Kutsal Kitabı okumaktan ve incelemekten zevk almanıza yardım edecek birkaç basit öneriyi ele alacağız.

1. Kutsal Kitabı neden düzenli olarak okumalıyız?

Kutsal Kitabı, yani ‘Yehova’nın kanununu’ düzenli olarak okuyan biri, hem mutlu hem de başarılı olur (Mezmur 1:1-3’ü okuyun). Başlangıç olarak her gün sadece birkaç dakika okumaya çalışın. Tanrı’nın Sözü hakkında bilginiz arttıkça onu okumaktan daha çok zevk alacaksınız.

2. Kutsal Kitabı okumaktan nasıl yararlanabilirsiniz?

Kutsal Kitabı okumaktan yararlanmak için okuduğumuz şeyler üzerinde durup düşünmemiz gerekir. Onu üzerinde derin düşünerek okumalıyız (Yeşu 1:8). Okurken kendinize şu tür sorular sorabilirsiniz: “Bu okuduğumdan Yehova Tanrı hakkında ne öğreniyorum? Bu bilgiyi hayatımda nasıl uygulayabilirim? Bu ayetleri başkalarına yardım etmek için nasıl kullanabilirim?”

3. Kutsal Kitabı okumak için nasıl vakit bulabilirsiniz?

Kutsal Kitabı okumak için zaman ayırmakta zorlanıyor musunuz? Birçoğumuz zorlanıyor. O halde ‘zamanı en iyi şekilde değerlendirmeye’ çalışın (Efesoslular 5:16). Her gün Kutsal Kitabı okumak için bir zaman belirleyin. Bazıları Kutsal Kitabı sabah erken saatte okuyor. Başkaları daha sonra, belki öğle arasında okumayı tercih ediyor. Bazıları da yatmadan önce okuyor. Sizin için en iyi zaman hangisi?

YAKINDAN İNCELEYELİM

Kutsal Kitabı okumayı nasıl zevkli hale getirebileceğinizi görelim. Yaptığınız incelemeden en iyi şekilde yararlanmak için nasıl hazırlık yapabileceğinizi ele alalım.

Bir yemekten zamanla zevk alabileceğimiz gibi Kutsal Kitabı okumaktan da zamanla zevk alabiliriz

4. Kutsal Kitabı okumaktan zevk alabilirsiniz

Kutsal Kitabı okumak başta kolay olmayabilir. Örneğin bazen ilk kez denediğiniz bir yemeği beğenmeyebilirsiniz. Ama zamanla tadına alışabilir ve zevkle yiyebilirsiniz. Kutsal Kitabı okumak da böyledir. 1. Petrus 2:2’yi okuyun ve şu soru üzerinde konuşun:

  • Ne dersiniz, Kutsal Kitabı her gün okursanız zamanla ondan zevk alabilir ve Tanrı’nın Sözüne ‘özlem geliştirebilir’ misiniz?

VİDEOYU izleyin ve bazı gençlerin Kutsal Kitap okumasından nasıl zevk almaya başladığına dikkat edin. Ardından sorular üzerinde konuşun.

  • Bu videodaki gençler hangi zorlukları aştı?

  • Onların Kutsal Kitabı düzenli okumasına ne yardım etti?

  • Kutsal Kitabı okumayı zevkli hale getirmek için neler yaptılar?

Başlamak için öneriler:

  • Anlaşılır ve güvenilir bir tercüme seçin. Dilinizde varsa Yeni Dünya Çevirisi’ni okuyabilirsiniz.

  • Önce ilginizi çekecek kısımları okuyun. Bu konuda fikir almak için “Kutsal Kitabı Her Gün Okuyun” başlıklı çizelgeye bakabilirsiniz.

  • Okuduğunuz kısımları işaretleyin. Bunun için bu yayındaki “Kutsal Kitap Okuma Programı” başlıklı çerçeveyi kullanabilirsiniz.

  • JW Library®uygulamasını kullanın. Bu uygulamayı kullanarak birçok dilde Kutsal Kitabı okuyabilir ve dinleyebilirsiniz.

  • Kutsal Kitap İnceleme Rehberi’ni kullanın. Orada okumanızı daha zevkli hale getirecek haritalar, şemalar ve zaman çizelgeleri bulunuyor.

5. Bir Şahitle yaptığınız Kutsal Kitap incelemesine hazırlık yapın

Mezmur 119:34’ü okuyun ve şu soru üzerinde konuşun:

  • Gerek Kutsal Kitabı okumadan gerekse de incelemeye hazırlanmadan önce dua etmeniz neden iyi olur?

İnceleyeceğiniz her bölümden en iyi şekilde yararlanmak için ne yapabilirsiniz? Bu yayındaki bir bölüme hazırlık yaparken aşağıdaki yöntemi deneyebilirsiniz:

  1. Bölümün girişindeki paragrafları okuyun.

  2. Ayetleri açıp okuyun ve konuyla bağlantısını anlamaya çalışın.

  3. Soruların cevabı olan sözcüklerin altını çizin. Bu, karşılıklı inceleme sırasında size kolaylık sağlayacak.

Biliyor muydunuz?

Yehova’nın Şahitleri Kutsal Kitabın farklı çevirilerinden yararlanıyor. Ancak Kutsal Kitap – Yeni Dünya Çevirisi’nin bizim için ayrı bir yeri var. Çünkü bu, doğru ve net bir çeviri. Ayrıca Tanrı’nın ismine yer veriyor. Yehova’nın Şahitlerinin Kendi Kutsal Kitapları mı Var? başlıklı jw.org makalesine bakın.

BAZILARI ŞÖYLE DİYOR: “Kutsal Kitabı okumak ve incelemek çok zaman istiyor. Ama benim vaktim de yok, enerjim de.”

  • Siz ne düşünüyorsunuz?

TEKRARLAYALIM

Kutsal Kitabı okumak için zaman ayırın, okuduğunuzu anlamak için dua edin. Ayrıca bu yayında inceleyeceğiniz her bölüm için önceden hazırlık yapın. Böylece Kutsal Kitaptan en iyi şekilde yararlanacaksınız.

Nasıl Cevaplarsınız?

  • Kutsal Kitaptan en iyi şekilde yararlanmanıza neler yardım edebilir?

  • Kutsal Kitabı okumak ve incelemek için ne zaman vakit bulabilirsiniz?

  • Bu yayındaki her bölüme hazırlık yapmanız neden önemlidir?

Hedef

KEŞFE ÇIKIN

Kutsal Kitabı yıllardır okuyan kişilerin önerilerine kulak verin.

İyi Bir Kişisel İnceleme (2:06)